Има много варианти за готвене. Месото на петелa е твърдо и жилаво и ако сте решили да го печете, ще е доста чакане. За предпочитане е да се свари хубаво, и то в тенджера под налягане - в нея става най-вкусно месото, и след това да се сготви.
Така се процедира в повечето случаи на яхния със зеленчуци или супа, която става доста вкусна.
Може да предпочетете да обезкостите петела в сурово състояние, смила се през месомелачка и става на кайма. По желание може и да се добави и още смляно месо от друг вид, като двата вида кайма се омесват. Стават чудесни пържени кюфтета.
А за яхния с петел първо хубаво го сваряваме, времето за което зависи от това дали е млад петелът или е по-стар, след което обезкостяваме.
Запържваме глава лук, морков и към тях две лъжици брашно с червен пипер. Разреждам запръжката с бульона, в който е врял петелът, добавям и малко домати или доматено пюре, подправки, най-накрая добавям и месото. Всичкото ври до сгъстяване.
Може да опитате и петел със кисело зеле, но месото пак трябва поне малко да е посварено, защото зелето ще се свари, а месото ще остане жилаво.
Супата с петел е най лесна - готовото сварено месо се изважда от бульона, в него се слагат подправки и лук и пак се връща месото в него. Всичкото това малко ври, след което се прави застройка с яйца и поръсва с магданоз.
Приятен апетит!
Коментари