Как се правят Яйца Бенедикт?

Как се правят Яйца Бенедикт?
Снимка: gotvach.bg

Яйца Бенедикт със сос Холандес e вкусна и питателна закуска. Рецептата се числи към класиките в кулинарията и е добре всяка уважаваща себе си домакиня или пък кулинарен фен да може да я приготвя.

Продуктите за яйцата:

1. Ябълков оцет - 1 с.л.

2. Яйца - 4 бр.

3. Шунка - 4 резена

4. Бял земел или земел със сусам

за Соса Холандес:

1. Вода - 2 с.л.

2. Масло - 180 гр.

3. Жълтъци - 3 бр.

4. Бял пипер - 1/4 ч.л.

5. Сокът на половин лимон

6. Сол - 1/2 ч.л.

7. Червен пипер - 1/4 ч.л.

Начин на приготвяне:

На котлона на водна баня се поставят жълтъците на 3 яйца. Към тях се добавят 2 с.л. вода и се рабъркват, докато станат на пяна. Постепенно към сместа се добавят разтопеното масло, лимоновият сок, червеният и белият пипер. Овкусява се със сол и сосът Холандес е готов.

В сгорещена, но не вряща вода се добавя оцетът. Внимателно вътре се счупват яйцата и се оставят във водата. Когато са побелели, се вадят с решетъчна лъжица, за да може да се отцеди излишната вода.

Междувременно на тиган се запечатва шунката до златисто.

Земелите се разрязват на две. Мажат се с малко масло. Върху тях се слагат яйцето и резенът шунка. Поливат се със соса и Яйцата Бенедикт са готови.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати