Яйца Бенедикт със сос Холандес e вкусна и питателна закуска. Рецептата се числи към класиките в кулинарията и е добре всяка уважаваща себе си домакиня или пък кулинарен фен да може да я приготвя.
Продуктите за яйцата:
1. Ябълков оцет - 1 с.л.
2. Яйца - 4 бр.
3. Шунка - 4 резена
4. Бял земел или земел със сусам
за Соса Холандес:
1. Вода - 2 с.л.
2. Масло - 180 гр.
3. Жълтъци - 3 бр.
4. Бял пипер - 1/4 ч.л.
5. Сокът на половин лимон
6. Сол - 1/2 ч.л.
7. Червен пипер - 1/4 ч.л.
Начин на приготвяне:
На котлона на водна баня се поставят жълтъците на 3 яйца. Към тях се добавят 2 с.л. вода и се рабъркват, докато станат на пяна. Постепенно към сместа се добавят разтопеното масло, лимоновият сок, червеният и белият пипер. Овкусява се със сол и сосът Холандес е готов.
В сгорещена, но не вряща вода се добавя оцетът. Внимателно вътре се счупват яйцата и се оставят във водата. Когато са побелели, се вадят с решетъчна лъжица, за да може да се отцеди излишната вода.
Междувременно на тиган се запечатва шунката до златисто.
Земелите се разрязват на две. Мажат се с малко масло. Върху тях се слагат яйцето и резенът шунка. Поливат се със соса и Яйцата Бенедикт са готови.
Коментари