Джинджифилът е добре позната на всеки от нас подправка. Още от векове се използвала за лечението на различни заболявания, а в последните години се използва силно и в почти всяка диета за отслабване. Препоръчва се при спазване на диети, защото той лесно ни отървава от задържаната вода.
Ето и някои от здравословните ползи на джинджифила, поради които е редно да консумирате тази вълшебна подправка:
- облекчава болките в ставите, защото има антивъзпалителни свойства, които облекчават артрит, ревматизъм и други;
- подобрява функциите на мозъка и паметта, отново благодарение на противовъзпалителните и антибактериалните си свойства;
- премахва гаденето благодарение на лютивината, която усещате при хранене;
- премахва газовете и облекчава стомашните болки, защото действа като пробиотик за нашата чревна флора;
- укрепва имунната система и ни отървава от вируси и настинки при редовна употреба;
- укрепва ноктите и косата и помага за растежа им;
- успокоява болките и ни помага да се борим със стреса.
Освен всичко това джинджифилът действа и като афродизиак и подпомага циркулацията на кръвта.
Тези и редица други причини могат да повлияят върху решението ни дали да консумираме джинджифил по-често. В комбнация с мед той е още по-полезен за нашето здраве.
Има няколко варианта за използването на тази подправка, сред които са настъргване, рязане, цял корен и други.
1. Ако решите да си направите чай с мед, лимон и джинджифил, може да загреете вода и малко преди да заври, да сложите корена от джинджифил вътре, като го оставите за кратко. След което добавяте меда и лимона.
2. Нарязан джинджифил - може да обелите с нож или белачка подправката и да я сложите в блендера, заедно с други плодове, за да си направите смути.
3. Настърган джинджифил - за да настържем джинджифил, ще ни е необходима белачка или нож и ренде. Когато обелим продукта, можем да го настържем на ренде, за да запазим полезните вещества в него. Преди да бъде обелен и настърган обаче, е необходимо старателно да бъде измит и обелен, а ако е млад корен, премахването на кората може да се пропусне.
Коментари