Всяко дете обича за закуска шоколадова палачинка или палачинка с мед и банан . Ето защо една добра майка и домакиня трябва да знае как да ги направи.
Рецептата е проста - прясно мляко, яйца и брашно. Всички те се смесват до получаване на хомогенна смес, слагаме в тигана и правим палачинките.
Дотук добре, но за да покажем, че уменията ни в кухнята са на майсторско ниво, трябва и да се научим да ги обръщаме във въздуха. Ето защо сега ще разгледаме няколко причини, поради които палачинката ни не иска да полети, когато решим, че е готова за обръщане, и ще разберем как да я обърнем.
На първо място, за да може палачинката да ни се обърне, както на майстор готвачите, трябва да не е прекалено лепкава или пък гъста, защото нищо няма да ни се получи - нито обръщането във въздуха, нито качествени палачинки. Ето защо сместа трябва да се направи със средна гъстота, за да сме сигурни в качеството на нашата продукция.
На второ място е тиганът, в който правим палачинката. По-лесно се правят в тефлонов тиган или тиган за палачинки. Преди да сложим част от сместа, трябва леко да намажем тигана с масло и чак тогава са изсипем и разнесем палачинковата смес в тигана.
Когато палачинката е готова за обръщане, тя ще се отдели сама от съда. За да разберете дали е готова, разклатете тигана леко напред и назад. Ако се е отлепила от дъното, значи е готова за обръщане.
Ето го и моментът, в който ще обърнем палачинката във въздуха. За да я обърнем, отново трябва да разклатим тигана напред и назад, залюлявайки я. Когато сме готови, с тези движения изтласкваме палачинката в предния край на тигана и го повдигаме, като самата палачинка подхвърляме с премерено движение. Важно е палачинката да падне отново в тигана, затова ни трябва сръчност и концентрация.
Когато палачинката е обърната, я оставяме в тигана, докато стане готова.
Сервираме полята с мед или намазана с шоколад.
Коментари