Катмите са подобни на палачинките и гьозлеме.
Разликата между катмата и палачинката е, че за приготвянето на катмите се използва мая, а за палачинките - сода за хляб.
Катмите се приготвят от втасало рядко тесто с мая. Друга разлика между катмите и палачинките е дебелината им и множеството мехурчета при катмата.
Катмите са най-вкусни, приготвени на сач, но могат да се приготвят и на тиган.
Необходими продукти за приготвянето на катми:
Брашно - 4 ч.ч.
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 3 ч.ч.
мая - 1 кубче
захар- 1 ч.л
сол - 1 ч.л.
краве масло - 1 с.л. + още масло за помазване
Начин на приготвяне:
Маята се натрошва в дълбока купа. Към нея се прибавя 1/2 чаена чаша прясно мляко /леко затоплено/ и 1 чаена лъжица захар. Бърка се, за да се разтвори маята. Оставя се на топло да шупне.
След това се прибавят кравето масло и солта. Отново се оставя на топло да втаса за около половин час.
През това време се разбиват яйцата със захарта.
След като втаса, се прибавя яйчната смес. И накрая се прибавя брашното.
Получената смес трябва да има мехурчета и да е гъста като боза.
Сачът или тиганът се слагат на котлона да се загреят. Помазват се с масло и се изсипва малко от получената смес.
Когато се получат дупчици по повърхността на катмата, тя се обръща, за да се изпече и от другата страна.
Готовата катма се помазва с разтопено масло, за да остане мека.
Катмите могат да се консумират със сирене, шунка, сладко и други.
Коментари
палачинка .