Gotvach.bg»Съвети»Как се вари петел?

Как се вари петел?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823301
Как се вари петел?

Петелът може да бъде много вкусен, стига да се приготви по правилния начин. Месото му по принцип е жилаво и изисква по-специална обработка, за да придобие неустоим вкус и аромат.

Във Франция на почит са малките петлета, но у нас супата от това пернато или пък петел с кисело зеле си е истинска класика.

За да се получи месото на петела вкусно и крехко, е необходимо малко търпение и естествено желание.

На първо място, може да накиснете нарязания на порции петел в солена вода за 2-3 часа с цел окрехкотяване на месото.

След това го извадете от водата, измийте и го намажете с марината от зехтин, лимонов сок, чесън, сол и черен пипер. Оставете го да престои в маринатата поне 7-8 часа, след което преминете към варенето на петела.

За ваше улеснение използвайте тенджера под налягане, като към водата, в която ще ври птицата, добавете една цяла глава лук, дафинов лист, черен пипер на зърна, бучка масло, 1/2 връзка пресен магданоз и 2-3 клонки прясна чубрица.

За да премахнете тежките аромати от месото, може да добавите и 2 супени лъжици водка. Ако петелът е млад, ще се свари за около час.

В случай че е стар, може да "прекара" в тенджерата поне 2 часа.

Ако имате свободно време и желание, може да сварите пернатото в обикновена тенджера, но знайте, че в някои случаи на месото ще му е необходим цял ден на котлона, за да стане крехко и апетитно.

След сваряване на петела се получава страхотен бульон, от който може да приготвите супа от петел, а от месото може да приготвите яхния, супа, ориз или зеле на фурна и изобщо всякакво ястие, за което се използва пилешко месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати