Петелът може да бъде много вкусен, стига да се приготви по правилния начин. Месото му по принцип е жилаво и изисква по-специална обработка, за да придобие неустоим вкус и аромат.
Във Франция на почит са малките петлета, но у нас супата от това пернато или пък петел с кисело зеле си е истинска класика.
За да се получи месото на петела вкусно и крехко, е необходимо малко търпение и естествено желание.
На първо място, може да накиснете нарязания на порции петел в солена вода за 2-3 часа с цел окрехкотяване на месото.
След това го извадете от водата, измийте и го намажете с марината от зехтин, лимонов сок, чесън, сол и черен пипер. Оставете го да престои в маринатата поне 7-8 часа, след което преминете към варенето на петела.
За ваше улеснение използвайте тенджера под налягане, като към водата, в която ще ври птицата, добавете една цяла глава лук, дафинов лист, черен пипер на зърна, бучка масло, 1/2 връзка пресен магданоз и 2-3 клонки прясна чубрица.
За да премахнете тежките аромати от месото, може да добавите и 2 супени лъжици водка. Ако петелът е млад, ще се свари за около час.
В случай че е стар, може да "прекара" в тенджерата поне 2 часа.
Ако имате свободно време и желание, може да сварите пернатото в обикновена тенджера, но знайте, че в някои случаи на месото ще му е необходим цял ден на котлона, за да стане крехко и апетитно.
След сваряване на петела се получава страхотен бульон, от който може да приготвите супа от петел, а от месото може да приготвите яхния, супа, ориз или зеле на фурна и изобщо всякакво ястие, за което се използва пилешко месо.
Коментари