Спанакът е един от онези зеленчуци, които носят незаменими ползи за човешкото здраве и които е препоръчително да консумираме редовно.
Най-ценено е високото съдържание на желязо, но не трябва да се пренебрегват и важните витамини като С, А, В, К, с които изобилстват листата на този полезен зеленчук.
Има много начини да се насладим на качествата и вкуса на спанака, а един от тях е да го сотираме. При тази кулинарна техника ще запазим най-добре неговите хранителни вещества, защото е краткотрайна и не се позволява да изгубим ценните витамини от продължителни термични обработки.
Освен това запазваме най-добре вкуса и вида на листния зеленчук.
Преди да пристъпите към сотирането на спанак, трябва да отрежете дръжките му и да отстраните пожълтелите стръкчета. Дръжките не изхвърляйте, те са също толкова полезни и може да използвате за супи или други ястия, както и да накълцате на ситно и с тях да поръсите вашите плата вместо магданоз или див лук.
Спаначените листа измийте, като ги сложите в цедка и потапяте в голям съд със студена вода, сменяйки я няколко пъти. Не минавате директно през течащата от чешмата вода, за да не смачкате свежите листенца.
Следващата стъпка е много важна - да ги отцедите много добре или подсушите с чиста кърпа, попивайки влагата.
При сотирането задължително ползваме съд с широка повърхност, за да бъде спанакът на тънък пласт, а не на дебела купчина.
Загрейте малко мазнина на силен огън и сложете листата чак когато температурата е достатъчно висока. Гответе само няколко секунди или докато спанакът започне да се свива. Дръпнете от огъня и подхвърляйте в тигана още за кратко - той ще продължи да се готви. Това е достатъчно, за да е напълно готов този крехък зеленчук, да запази своята свежест, вид, цвят и вкус, а най-вече - своите полезни вещества.
Винаги може да обогатите сотирания спанак с други аромати, като чесън, лук, праз.
Достатъчно е само да ги запържите леко в мазнинката, преди да добавите спанака.
А за още по-изискан вкус и вид препоръчвам да запържите с чесъна или лука и малко ядки - кедрови, бадеми, лешници, орехи и дори сушени плодове като стафиди или червени боровинки.
По този начин той е подходящ за вкусна гарнитура към птичи или дивечови меса, риба, ориз, качамак, пилаф и много други.
Сотираният спанак се комбинира идеално и с яйца и гъби.
Коментари