Gotvach.bg»Съвети»Колко захар се слага във виното?

Колко захар се слага във виното?

Мариана В.Мариана В.
Джедай
310914
Колко захар се слага във виното?

Хубавото домашно вино, независимо дали става дума за червено вино или за бяло вино, се прави от качествено грозде с висока захарност. За да започне процеса на бурна ферментация, който следва смилането на гроздето, гроздовата мъст трябва да има определена захарност.

Захарността се мери със специаен уред (захаромер) при 20 г температура. Препоръчителната захарност за червените вина е 22-24 градуса (най-добре 23), а за белите - 18-19 градуса.

Ако обаче гроздовата мъст е с по-ниска захарност, тогава тя трябва да се повиши с помощта на захар. Количеството захар, което ще добавите зависи от захарността, която гоните.

Общото правило е, че се прибавя по 1 кг захар на 100 кг гроздова мъст, за да се повиши захарният градус с 1 процент. Или при 1 тон гроздова мъст със 23 процента захарност трябва да добавим 10 кг захар, за да повишим захарността на 24 градуса.

Захарта се разтваря с гроздовата мъст чрез леко загряване. Никога към мъстта не се прибавя захар, разтворена във вода, ако искаме все пак да пием качествено червено вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
Общо гласували: 4
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати