Gotvach.bg»Съвети»Какво представлява сухата панировка?

Какво представлява сухата панировка?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
873
Какво представлява сухата панировка?

Панирането на хранителни продукти е една от най- използваните и любими техники за готвене в съвременната кухня. Състои се в покриване/овалване на продукта, който сме избрали, със слой панировка, състояща се от различни компоненти, което понякога предполага и наличието на повече от един слоя.

Можем да панираме на практика всичко - от меса, риби и зеленчуци, до сирене, кашкавал и дори листни растения като рукола, спанак и зърнени и бобови култури, смлени и оформени на кюфтенца. Списъкът е безкраен.

Чрез покривния слой се осигурява вътре хранителният продукт да остане сочен и крехък, а отвън хрупкав или по-мек (в зависимост от самата панировка), но винаги имаме две различни текстури, в което се състои и очарованието на тази техника, независимо дали пържим или печем.

Тук ще се спрем на по-хрупкавия вариант - суха панировка.

Самото име предполага, че е всички компоненти в нея са сухи, тоест отсъства яйце или други течности.

Съществуват толкова видове и комбинациисухи панировки, колкото и продукти можем да панираме с тях.

Най-известните и употребявани са:

- галета, смесена с подправки;

- счукан корнфлейкс;

- счукан картофен чипс;

- царевично или оризово нишесте, обогатено с различни вкусове като чесън на прах, куркума и други;

- пшенично брашно, отново овкусено с подправки и дори мляко или яйца на прах.

Всеки може да експериментира и комбинира аромати и текстури по свой избор и в зависимост от продукта, който ще панира.

Съвет, за да имате плътна и хубава суха панировка и добре сготвена, но крехка вътрешност, е добре предварително да намазните продукта, преди да го оваляте в сухата смес. Така тя ще полепне перфектно и няма да останат голи участъци.

Когато панирате месо, оставете предварително на стайна температура, тъй като ако е твърде студено, има риск да остане леко сурово отвътре.

При пържене сгорещете добре мазнината, преди да сложите в нея оваляните в суха панировка парченца.

Ако пък печете, намазнете леко тавичката, а отгоре поръсете със малко зехтин.

С тази панировка можете да си приготвите разкошни пилешки хапки, панирани сиренца и кашкавалчета, панирани тиквички, панирани гъби или дори панирани миди.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен