Панирането на хранителни продукти е една от най- използваните и любими техники за готвене в съвременната кухня. Състои се в покриване/овалване на продукта, който сме избрали, със слой панировка, състояща се от различни компоненти, което понякога предполага и наличието на повече от един слоя.
Можем да панираме на практика всичко - от меса, риби и зеленчуци, до сирене, кашкавал и дори листни растения като рукола, спанак и зърнени и бобови култури, смлени и оформени на кюфтенца. Списъкът е безкраен.
Чрез покривния слой се осигурява вътре хранителният продукт да остане сочен и крехък, а отвън хрупкав или по-мек (в зависимост от самата панировка), но винаги имаме две различни текстури, в което се състои и очарованието на тази техника, независимо дали пържим или печем.
Тук ще се спрем на по-хрупкавия вариант - суха панировка.
Самото име предполага, че е всички компоненти в нея са сухи, тоест отсъства яйце или други течности.
Съществуват толкова видове и комбинациисухи панировки, колкото и продукти можем да панираме с тях.
Най-известните и употребявани са:
- галета, смесена с подправки;
- счукан корнфлейкс;
- счукан картофен чипс;
- царевично или оризово нишесте, обогатено с различни вкусове като чесън на прах, куркума и други;
- пшенично брашно, отново овкусено с подправки и дори мляко или яйца на прах.
Всеки може да експериментира и комбинира аромати и текстури по свой избор и в зависимост от продукта, който ще панира.
Съвет, за да имате плътна и хубава суха панировка и добре сготвена, но крехка вътрешност, е добре предварително да намазните продукта, преди да го оваляте в сухата смес. Така тя ще полепне перфектно и няма да останат голи участъци.
Когато панирате месо, оставете предварително на стайна температура, тъй като ако е твърде студено, има риск да остане леко сурово отвътре.
При пържене сгорещете добре мазнината, преди да сложите в нея оваляните в суха панировка парченца.
Ако пък печете, намазнете леко тавичката, а отгоре поръсете със малко зехтин.
С тази панировка можете да си приготвите разкошни пилешки хапки, панирани сиренца и кашкавалчета, панирани тиквички, панирани гъби или дори панирани миди.
Добър апетит!
Коментари