Содената питка трябва ли да втасва?

Содената питка трябва ли да втасва?
Снимка: gotvach.bg

Уханието на содена питка в дома е ухание на уют, топлина и домашна трапеза.

Всяка домакиня си има своята изпитана рецепта за содена питка, за тънкостите по приготвянето на този вкусен хляб, с който да нагости семейството си или своите гости.

За разлика от питката с мая содената питка се приготвя бързо и няма нужда от втасване.

След като я омесите и разстелите в тавата, може да я оставите да почине за няколко минути (20-30), но ако нямате време, може веднага да я пъхнете във фурната.

Както и да я приготвите, не очаквайте чудеса. Содената питка ще се надуе леко, но в никакъв случай няма да придобие размерите на бухнала питка, замесена с мая.

Ето и моята рецепта за сполучлива содена питка, която винаги се получава:

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Сода бикарбонат - 1 ч.л.

Яйца - 1 бр.

Олио - 2 с.л.

Сол - 1 ч.л.

Брашно - около 500-600 г

Содата се слага в киселото мляко, добавят се и останалите продукти (без брашното) и всичко се разбърква добре. След това се слага предварително пресятото брашно.

Омесва се меко и нелепнещо тесто и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Оформя се питка, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна.

Фурната се включва на 180 градуса и питката се пече около 25-30 минути.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сергей Анчев
Сергей Анчев
18.01.2020 19:40
Този хляб на снимката не е содена питка
0
0