Gotvach.bg»Съвети»Содената питка трябва ли да втасва?

Содената питка трябва ли да втасва?

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823
Содената питка трябва ли да втасва?
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.

Уханието на содена питка в дома е ухание на уют, топлина и домашна трапеза.

Всяка домакиня си има своята изпитана рецепта за содена питка, за тънкостите по приготвянето на този вкусен хляб, с който да нагости семейството си или своите гости.

За разлика от питката с мая содената питка се приготвя бързо и няма нужда от втасване.

След като я омесите и разстелите в тавата, може да я оставите да почине за няколко минути (20-30), но ако нямате време, може веднага да я пъхнете във фурната.

Както и да я приготвите, не очаквайте чудеса. Содената питка ще се надуе леко, но в никакъв случай няма да придобие размерите на бухнала питка, замесена с мая.

Ето и моята рецепта за сполучлива содена питка, която винаги се получава:

Кисело мляко - 1 ч.ч.

Сода бикарбонат - 1 ч.л.

Яйца - 1 бр.

Олио - 2 с.л.

Сол - 1 ч.л.

Брашно - около 500-600 г

Содата се слага в киселото мляко, добавят се и останалите продукти (без брашното) и всичко се разбърква добре. След това се слага предварително пресятото брашно.

Омесва се меко и нелепнещо тесто и се слага в тава, покрита с хартия за печене. Оформя се питка, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна.

Фурната се включва на 180 градуса и питката се пече около 25-30 минути.

Вижте как се прави сполучлива содена питка за Бъдни вечер и разберете колко време се пече содената питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
Общо гласували: 2
51
40
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Сергей Анчев
Сергей Анчев
Този хляб на снимката не е содена питка
18.01.2020 19:40
1