Колко пъти ви се е случвало да приготвяте тестени изделия и да претърпите провал в кухнята? Това се дължи не само на липса на опит, но и на неспазване на ценни съвети. Кулинарните специалисти препоръчват винаги да се спазват някои важни съвети при печене на тестени изделия. Ето какво е добре да знае всяка хитра домакиня:
1. Брашното за сладкишите, особено това за козунаци, баници и тутманици, се пресява няколко пъти.
2. Бакпулверът се слага с брашното.
3. Содата се угасява с киселото мляко, оцет и лимонов сок.
4. Тестата стават по-пухкави и вкусни, ако се бият отделно жълтъци и белтъци /на сняг/.
5. Захарта и яйцата се разбиват до побеляване на сместа.
6. Тестените изделия се пекат в предварително загрята фурна.
7. Блатовете на тортите се режат, след както изстинат. Използвайте здрав конец или специален дълъг нож за целта.
8. Ако масленото тесто започне да лепне и се отпусне се слага в хладилника, за да се стегне.
9. Винаги намазвайте тавичката или формата за кекс с масло и поръсвайте с брашно, или печете върху намаслена пергаментова /оризова/ хартия.
10. Тестото с мая винаги втасва при умерена температура, особено за козунаците е необходимо затоплено помещение .
11. Винаги се сиропира топъл сладкиш със студен сироп, или студен сладкиш с топъл сироп.
Коментари