Трахана или тархана (от турски: tarhana) е персийско ястие, наподобяващо попара. В най-общия случай се говори за едно и също ястие, изписвано по два различни начина.
Характерно за тарханата е че се приготвя с квас и това прави процесът на приготвяне по-трудоемък, тъй като квасът изисква 4-5 дни, за да ферментира.
В състава на тарханата се включват различни зеленчуци, подправки и задължително житни култури.
Готовата трахана представлява изсушени трохи, подходящи да се добавят към супи, сосове и попара.
Тарханата има дълъг срок на годност и може да се съхранява месеци наред.
У нас ястията с трахана са характерни за Южна България.
Традиционно в тарханата се добавя специфичната подправка траханол, която много прилича на копър.
Готовата трахана обикновено се приготвя с вода, но има и рецепти с мляко.
Рецепта за турска трахана
3 домата
1/2 ч.ч. зехтин
2 глави лук
1 с. л. пасирани зелени и червени чушки
1 връзка магданоз
1 връзка копър
500 г кисело мляко
1 с.л. сушена мента
4 ч.л. сол
Черен пипер
Брашно
Доматите се смилат в блендер и се сипват в тиган с 2-3 лъжици зехтин, след това се смила лук и се добавя към доматите, пасират се чушките и се прибавят към останалите зеленчуци.
Копър, магданоза и няколко лъжици кисело мляко се пасират и се изсипват в тигана при другите зеленчуци.
Сместа се овкусява със сол, черен пипер и мента.
Пресипва се в голяма купа, добавя се и останалото кисело мляко и се разбърква до получаване на хомогенна смес. Малко по малко се добавя брашното. Тестото трябва да остане леко течно.
Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на тъмно да втасва 1 седмица.
Всеки ден се разбърква по 5-10 мин.
След 1 седмица тестото се оформя на малки купчинки в тава, покрита с хартия за печене, и се суши в предварително загрята на 50 градуса фурна, докато изсъхне напълно.
След като се поохлади, се смила на трохи в блендер и траханата се съхранява в платнена торба. Използва се като добавка към супа или попара.
Млечна супа с тархана
2 с.л. масло
5 с.л. тархана
750 мл прясно мляко
Сол
черен пипер - на вкус
Маслото се разтопява и към него се добавя малко мляко.
Овкусяват се със сол и черен пипер и при постоянно бъркане се добавя тарханата.
Без да спира да се бърка, се изсипва малко по малко останалото прясно мляко.
Когато супата Трахана заври, котлонът се намаля.
Разбърква се още 3-4 мин и млечната супа с тархана е готова.
Сервира се в купички, поръсена със зелен лук.
Коментари