Милинките представляват пухкава и ароматна тестена закуска. Те са традиционни за Източна България.
Може да срещнете рецептата за милинки в различни варианти, като например по милинки по ямболски, сливенски милинки, добруджански милинки.
Без съмнение всичките са много вкусни, важното е да са топли и меки.
Рано сутрин на никого не му се меси, но пък хубавото е, че милинките са подходящи по всяко време на деня.
Рецептата им отнема много време и резултатът винаги е отличен.
За направата на милинки са ви нужни 600 г брашно, 200 мл топла вода, 20 г прясна мая, 1 с.л. захар, 1/2 пакетче масло, 1 ч.л. сол, 2 с.л. олио и 2 яйца.
Първата стъпка е да активирате маята в топлата вода.
В дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче и в него изсипете сместа с маята, захарта, солта и яйцата.
Омесете меко тесто и от него оформете малки топченца.
Намажете топчетата с олио и ги оставете в намазнена тава с разстояние едно от друго.
По желание може да натрошите сирене между топчетата.
Оставете милинките да втасат за около 1 час.
Разтопете маслото, към него прибавете 2 с.л. брашно и разбъркайте. С тази смес намажете милинките с помощта на четка.
Домашните милинки се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса, докато се зачервят.
Готовите милинки може да поръсите с пудра захар.
Коментари