Gotvach.bg»Съвети»Kак да си направим чай от коприва?

Kак да си направим чай от коприва?

Kак да си направим чай от коприва?
Метален сушилник за съдове на два етажа-14%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
50.59 лв.

Копривата е многогодишно растение, познато от древността. Тя е доказано едно от най-полезните природни дарове на пролетта. Богата е на минерали, витамини и фибри. Съдържа големи количества желязо, също така витамин С, А, Е В, Д, К, калций,манган, цинк, калий, магнезий, мед и други.

Копривата има тонизиращо, диуретично, стягащо, отхрачващо и противовъзпалително действие.

От копривата могат да се направят тинктури, кремове, пайове, чай и други. Тя се намира лесно. През пролетта се среща във всеки двор.

Чая от коприва се препоръчва при:

- Болки в черния дроб;

- Възпаление на черния дроб;

- Белодробни заболявания;

- Бъбречни заболявания;

- Артрити;

- Анемия;

- Левкемия;

- При алергии;

- При ишиас;

- За нормализиране на кръвната захар.

Копривата се използва в различни ястия, супи с коприва, салати и чай.

Освен в кулинарията копривата се използва и за направата на козметика.

Как да направим чай от коприва

За да се запазят полезните вещества при направата на чай от коприва, течността и билката само се запарват.

В малка тенджера се слага 250 мл вода да заври на бавен огън.

В отделен съд се слага 1 супена лъжица сушени листа от коприва. След като водата заври, се излива при сушените листа.

Съдът се покрива с капак и се оставя за 15 - 20 минути да се запари.

Запарва се, за да се разтворят хранителните вещества и витамините от копривата.

Чая от коприва се прецежда и се подслажда с мед или захар.

Ако искате да направите по-силен чай от коприва, запарете 2 - 3 супени лъжици сухи листа в 500 - 700 мл вода.

Захлупете и оставате така да престои цяла нощ.

Подслажда се и се консумира на сутринта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен