Карамелът се получава от действието на топлината върху захарта. Нарича се още гореща захар.
Той се получава чрез бавното загряване на захарта, следствие на което тя се разтапя и придобива кафеникав цвят и нежен аромат.
Съществуват два вида карамел - сух и мокър.
Мокрият карамел се получава, като захарта се разтваря във вода и след това ври, докато се сгъсти и започне да покафенява.
При сухия карамел захарта се разтопява, без да се добавя вода.
За направата на карамелена глазура, който може да използвате както за еклери, така и за редица сладки изкушения, ще ви трябват:
60 г масло
100 г захар
120 мл сметана
½ ч.л. сол
1 ½ ч.л. ванилова есенция.
Приготвяне на карамел за еклери:
Сложете маслото в тенджера с дебело дъно и го разтопете на котлона на среден до силен огън.
Когато се разтопи, добавете захарта, сметаната и солта. Разбъркайте, докато се смеси, и оставете да заври. Когато заври, намалете котлона до слаб огън и варете 5 минути, като от време на време разбърквайте.
Махнете от котлона, добавете ваниловата есенция и отново разбъркайте карамеления сос. Оставете леко да се охлади и може да го използвате.
Виж също как се прави карамел, как се карамелизира захар или пробвай някой от нашите карамелени сладкиши или този класически крем карамел.
Коментари