Надали има почитатели на френската кухня, които да не са любители и на еклерите. Този неустоим френски специалитет е същевременно сравнително лесен за приготвяне, като можете да разнообразите менюто си с различни пълнежи, с които да му се насладите. Ето защо Ви предлагаме 3 изпитани рецепти за еклери от френската кухня:
Основно тесто за еклери, познато във френската кухня като тесто А Шу
Необходими продукти: 100 г брашно, 4 яйца за тестото и 1 за намазването му, 50 г масло, 100 г вода, щипка сол.
Начин на приготвяне: В подходящ съд смесете водата и маслото и ги сложете на горещ котлон, докато кипнат. Снемете съда от котлона и започнете съвсем постепенно да прибавяте брашното, като разбърквате непрекъснато с дървена шпатула, за да не се получават бучки. Върнете съда на котлона и продължавайте да разбърквате, докато тестото започне да се отделя от шпатулата.
Отново махнете съда от котлона и прибавете едно по едно яйцата, но пак като разбърквате с шпатулата. Не забравяйте и щипката сол. Можете да пробвате тестото, като го пипнете с пръсти. Ако лесно се отделя при допир, значи е достигнало необходимата плътност.
Сложете готовото тесто в пош с накрайник около 1 см и прекарайте през него ивички с дължина около 10 см. Намажете ги с разбитото яйце и ги набраздете с вилица, така че да придобият вид на истински френски еклери.
Печете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10 мин. Оставете ги да изстинат, разрежете ги на две по дължина и ги напълнете с крем по желание.
Ванилов крем за еклери
Необходими продукти: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 250 г пудра захар, 80 г брашно, 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне: В купа разбийте яйцата, ванилията и захарта, а накрая добавете и брашното. Внимателно добавете предварително стопленото мляко, разбъркайте и прехвърлете течността в тенджера. Сложете я на загрят котлон и я варете, докато получите достатъчно гъст крем.
Сметанов крем за еклери с орехи
Необходими продукти: 1 1/2 ч.ч. сметана, 1 ч. ч. смлени орехови ядки, 1 пакетче ванилия, 1 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне: Сметаната се разбива заедно с всички продукти до получаване на желаната гъстота. Кремът се оставя на хладно, докато се стегне съвсем, и едва тогава се използва за пълнеж на еклерите.
Шоколадов крем за екелери
Необходими продукти: 1 1/2 ч. ч. сметана, 1 пакетче ванилия, 1 ч. ч. пудра захар, 100 г разтопен натурален шоколад
Начин на приготвяне: Сметаната се разбива заедно с останалите продукти и готовият шоколадов крем престоява няколко часа в хладилника, преди да бъде използван.
Коментари