Gotvach.bg»Съвети»Как се прави лаваш?

Как се прави лаваш?

Как се прави лаваш?

Независимо от народността си и традицията си всички хора по света консумират хляб. В различните частни на света хлябът се различава по вида си и вкусовите качества.

Лавашът е най-старият вид хляб.

Този арменски хляб има 227 калории на 100 г.

Лавашът представлява тънки питки. Дължината на тези тънки питки може да достигне до половин метър.

В началото, преди близо 6 000 години лавашът се е приготвял в глинени печки. Днес не е задължително да се приготвя по този начин. но все пак традиции при направата на лаваш има. В днешно време във всеки край на света може да се приготви и в домашни условия арменски хляб.

Готовият лаваш може да се съхранява до 4 месеца. За да може да съхраним правилно и за по-дълго време, има някой изисквания. Той трябва да е сух и да се сложат питките една върху друга. При съхранението си те трябва да се държат на суша. Когато ни потрябват, малко преди консумацията му трябва да се намокри леко и да се покрие с кърпа. След 20-30 минути все едно питките лаваш сега са изпечени.

Приготвянето на лаваш в домашни условия никак не е сложно. Необходими са ви 3 чаени чаши брашно, 3 супени лъжици зехтин, щипка сол и 220 мили литра вода.

От изброените продукти се замесва меко тесто. То не трябва да лепне. При необходимост добавете още малко брашно, но не много. Не бива тестото да става прекалено твърдо.

Готовото тесто за лаваш се разделя на 8 или 10 топки тесто. Купата с разделното тесто на топки се покрива със стреч фолио и се оставя настрани да си почине. Оставя се за 20 - 30 минути.

За приготвянето на лаваш използвайте тиган с незалепващо покритие. Хубаво е тъганът на бъде широк. Той се загрява на бавен огън.

Всяка една топка тесто се разточва върху набрашнен плот на тънка кора.

Когато тиганът е достатъчно нагрят, се слага разточената тънка кора.

Изпича се от двете страни.

Лавашът много бързо става готов. Внимавайте, защото много бързо може да прегори.

При печенето лавашът се надува.

След приготвянето си лавашът се навива като палачинките.

Може да го консумирате като хляб или да го използвате да си направите домашен дюнер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен