Защо тестото се надига, когато му сложим мая?

Защо тестото се надига, когато му сложим мая?

Ако има мая в състава си, тестото се надига по същата причина, поради която се надува гуменият балон, когато го надуят с въздух.

Само че тестото с мая вместо гума има разтеглив глутен, а вместо въздух - въглероден двуокис.

Когато у дома приготвяте тесто за хляб, вземете едно парче и го поставете в канче, а канчето покрийте с кърпа. На другия ден или след няколко часа открийте внимателно канчето и пуснете в него запалена клечка кибрит. Клечката веднага ще угасне.

Защо се получава така?

Защото в канчето се е събрал въглероден двуокис.

Когато поставяме в тестото мая, в него се появяват много мехурчета от въглероден двуокис. Тези мехурчета правят тестото да се надига.

Откъде идва въглеродният двуокис?

Маята го произвежда от тестото. Всяка гъбичка от маята е малка химическа фабрика, произвеждаща въглероден двуокис. Дрождите са група от едноклетъчни гъби с повече от 1500 вида. Някои видове мая се използват в хлебопекарната индустрия или за домашен хляб.

При приготвянето на тестото поради използването на мая се провежда процес на алкохолна ферментация, в резултат на което се отделят странични продукти, по-специално въглероден диоксид, поради което тестото се издига и след изпичане придава на получения хляб гъбеста структура (дупки).

Поради това хлябът става мек и алкохолът се изпарява по време на печенето.

Брашното, течността, захарта и температурата създават благоприятни условия за живота на дрождите. Когато маята "работи" в тестото, се отделя въглероден диоксид и тестото се увеличава в обем.

Дрождите използват вещества от брашното. При идеални температури тестото се издига възможно най-бързо.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати