Изварата се появи преди много векове. Хората, които се грижели за биволи и крави, започнали да обръщат внимание на процеса на втасване на мляко, като в крайна сметка забелязали образуването на продукт, който много жители на планетата харесват днес.
Но дори и в съвременния свят, когато изварата се произвежда във фабрики, тя все още е продукт с малък срок на годност, който бързо се влошава.
При производството на извара във фабриките към изварата се добавят консерванти - това е необходимо, за да остане поне няколко дни.
Крайната дата на продажбата в хранителните магазини трябва да бъде отбелязана на опаковката на качествен продукт.
Но такава извара не може да се съхранява дълго време дори у дома, тъй като е жив продукт с постоянни процеси на ферментация.
Когато купувате извара в супермаркет, трябва да знаете важни моменти. На първо място, фабричната опаковка се отстранява и след това изварата се прехвърля в купа с капак.
Необходимо е да изберете съдове от емайл или пластмаса. Само в този случай ще бъде възможно изварата да се държи в хладилник и няма да се влоши в продължение на 48 часа.
Мнозина се интересуват от въпроса как правилно да съхранявате извара във фризера.
Важно е да знаете, че продуктът трябва да се съхранява в камера при температура от -30 градуса, което ще му позволи да се съхранява до 14 дни.
Директно замразената извара обаче не е за предпочитане. Най-добре е да отцедите изварата от излишната течност, ако има такава. Напълнете я плътно в бурканчета, затворете плътно с капачки. По желание преди това може да объркате изварата с малко сол, която ще играе ролята на консервант. Внимавайте да не влошите вкуса на продукта.
Подредете бурканите с извара в голяма тенджера и сложете да се вари за около 15 мин след кипването.
Такаконсервираната извара може да съхранявате на тъмно и хладно няколко месеца. За по-сигурно и ако имате място, може да я държите в хладилника.
Все пак имайте предвид, че трайността на така консервираната извара в буркани зависи от качеството на самия продукт и от условията на съхранение.
Коментари