Няма българин, който да не знае, че баницата е едно от многобройните ястията, с които се гордее българската кухня почти в целия свят.
Не напразно е наречена Царицата на трапезата. Вариантите ѝ за приготвяне са многобройни както в солен, така и в сладък вариант.
Плънката, която можем да сложим, е също така доста разнообразна - любими са както сладките баници, така и солените варианти.
За да имаме страхотен завършек на нашата сладка и сочна баница или сочен сладкиш, с който да впечатлим нашето семейство или гости, е нужно да си направим млечен сироп за баница или сладкиши, който се приготвя за нула време.
За целта са ни нужни следните съставки:
Прясно мляко-3 ч.ч.
Захар-1-1 и 1/2 ч.ч.
Ванилия-2 бр.
В тенджера си слагаме прясното мляко и го оставяме на тих огън да заври. Прибавяме захарта при непрекъснато бъркане, докато се разтопи. Добавяме двете ванилии и отнемаме от котлона.
Оставяме сиропа да се охлади, но не много. Заливаме нарязаните и изстинали баница или сладкиш.
Хубаво е да постоят с млечния сироп, преди сервиране, за да попие хубаво сиропът - колкото повече, толкова по-добре.
Вече знаете как се прави млечен сироп за баница, остава да си приготвите някоя от тези изпитани рецепти за:
- млечно реване;
- или къпана баница;
Коментари