Как да сервираме хайвер
gotvach.bg»Съвети»Как да сервираме хайвер

Как да сервираме хайвер

Как да сервираме хайвер

Всеки знае, че хубавият хайвер е един от най-ценените и скъпи деликатеси, но малцина са наясно как едно такова кулинарно бижу трябва да се поднесе.

Как да сервирате хайвер?

Гастрономическият етикет задава определени правила за сервиране на червен и черен хайвер.

Сервиране на червен хайвер

Червеният хайвер традиционно се сервира в порцелан или стъклария. Приема се обичайно с малки сребърни или позлатени прибори - лъжици. Изработени от благороден метали, те не оставят страничен метален вкус в устата.

Преди да сервирате хайвер, поставете го първо в хладилника, което го прави по-мек и вкусен. Комбинацията от червен хайвер с пшеничен хляб и водка се счита за класика.

Маслото помага да се разкрие вкусът на червения хайвер, затова са препечените филийки с масло и червен хайвер са толкова популярни.

Съвременната кухня предлага и по-оригинални решения: хайвер с печени картофи, краставици, чипс, картофени палачинки.

Френските ресторанти комбинират хайвер с гъши дроб, аспержи и артишок. Сервира се и с багети или се приготвят оригинални хайверни кошници.

Сервиране на черен хайвер

Според европейската традиция сервирането на черен хайвер включва използването на специален съд с лед - хайвер, в центъра на който има кристална или стъклена посуда с хайвер.

На празничната трапеза черният хайвер трябва да заеме гордо място, тъй като никой друг деликатес не може да се сравни с него.

Хайверът се яде с малки сребърни, костни или седефени лъжици. Във Франция и редица европейски страни черен хайвер се сервира със сухи сортове шампанско, а в Русия се предлага традиционно с водка.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати