Gotvach.bg»Съвети»Как и от какво се прави локума?

Как и от какво се прави локума?

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641646k
Как и от какво се прави локума?

Локумът е едно от най-старите сладки изкушения в света. Смята се, че за първи път е бил приготвен в рамките на Османската империя, когато султанът поръчал на своя сладкар да приготви нечувано досега сладко изкушение, с което да изненада жените в харема си. От тогава до ден днешен локумът е любим на малки и големи. Но от какво се прави локумът?

Локумът е приготвен от нишесте, смесено с подсладена със захар вода. В голяма част от случаите локумът е ароматизиран с лимон или розова вода. В много рецепти освен базовите продукти се влагат и фъстъци, орехи, шам фъстък, лешници и други ядки. Локумът се поднася нарязан на кубчета, които за да не се слепят са отделени едно от друго и са оваляни в пудра захар или кокосови стърготини.

Интересен факт е, че до края на 18 век локумът се е подслаждал с гроздова меласа и мед. Едва в края на века в производството на локум започва да се влага захар. В нашата страна най-добрите майстори на локум се намират в района на град Ябланица. Освен в Турция и в България, локумът е разпространен и в румънската, кипърската, гръцката и албанската кухня. Макар тук да е най-добре познат, локумът притежава световна известност и това не е случайно – вкусът му е невероятен.

Вижте няколко неустоими идеи с локум: Домашна сладка баница с локум, Сладък салам с локум и Локумчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати