Пицата е любима храна на малки и големи. Има стотици различни рецепти за пица, но за всички тях важат няколко неща – използването на хубави продукти, качествено тесто и правилно печене. Печенето на пицата е завършекът на процесът на приготвянето ѝ, поради което е изключително важно да е изпечена както трябва. На колко градуса се пече любимата пица?
Много важно условие за добре изпечената пица, е да загреете предварително фурната. Пицата не се пече в студена фурна, защото няма да стане хрупкава и ароматна. Загрейте фурната на 220-250 градуса за 10-15 минути и тогава пъхнете пицата вътре. Печете в продължение на около 12 минути, на средното ниво във фурната.
Така ще получите ароматна пица в хрупкава коричка. Имайте предвид, че това важи за тънък блат за пица (каквито са истинските италиански блатове), а не за дебел блат, който се пече повече време. За да получите истински вкусна пица, разточвайте тестото си на тънка кора, върху която се нанасят желаните продукти.
Другият вариант е да изпечете пицата на два етапа. Първо намажете блата с доматения сос (ако използвате) и го пъхнете в добре загрятата фурна за 9-10 минути. Извадете блата, добавете оставащите продукти и върнете във фурната, за да довършите печенето.
Вижте някои идеи за домашно приготвени пици:
- пица с кайма;
- пица с гъби;
Виж също колко тесто се слага на една пица, колко време издържа вече изпечена пица или научи колко време се пече замразена пица.
Коментари