Кюфтетата и кебапчетата се едни от най-типичните представители на българската кухня. Те са характерни и за Балканите, като много рецепти за кюфтета (плескавици), кебапчета и др. могат да бъдат намерени и в сръбската кухня.
Кебапчетата представлямат смляно на кайма месо с подправки. Те имат цилиндрична форма, като обикновено се приготвят печени на скара. По-голямо е разнообразието при кюфтетата. Те също се приготвят от смляно на кайма месо с лук и подправки, като могат да имат формата на топче или да са плоски.
Освен кюфтета, печени на скара или пържени домашни кюфтета, в нашата кухня има още рецепти за кюфтета по чирпански, кюфтета по цариградски, както дори и супа топчета (което си е чиста проба варени кюфтета).
Но преди да оформите от омесената кайма сочни кюфтета и кебапчета, мнозина от вас са се запитали, колко големи трябва да бъдат или с други думи колко грама средно тежат едно кюфте и едно кебапче. Няма точен стандарт за тях, но е прието те да тежат около 35-90 г, като най-разпространени са 60-70-грамовите кюфтета и кебапчета.
Коментари