Има много начини да запазите дългосрочно любимите ви лютите чушки.
Изсушаването на люти чушлета е един от най-лесните методи за подготовка за зимата.
Този метод ви позволява да запазите всички хранителни вещества в зеленчука до следващата реколта.
Обикновено лютите чушки достигат пълна зрялост около края на септември - началото на октомври.
Зрелостта може да се определи от яркия им цвят: оранжев, жълт или червен.
Размерите им могат да варират от 2-3 до 20-30 сантиметра. Избират се само цели такива, без признаци на гниене или плесен.
Избраните от вас чушки трябва да имат еднакъв цвят без петна и механични повреди.
Шушулките се измиват под течаща вода, подреждат се върху кухненска хартия или обикновени кърпи, за да се отцедят добре.
Чушките се поставят върху картонени, хартиена или дървена повърхност. Подредете чушките на един слой, така че парчетата да не се допират.
Оставете ги да се изсушат на топло място. Помещението трябва да е добре проветриво и тъмно, тъй като полезните вещества в чушката се разграждат от ултравиолетовото лъчение.
Готовността на сушените чушки се определя визуално: целите зеленчуци остават лъскави, плътни на допир, при изстискване лесно се чупят, но не се ронят.
С вече приготвените сушени люти чушки може да си приготвите някоя от тези рецепти за чили кон карне или пък пълнени сушени чушки.
Коментари