Кака и Батко
Кака и Батко
Новак

Моята Стена

  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Тайната на перфектния паниран кашкавалпреди 8 годиниivelina_gancheva98 :Брашно, яйце и много е важно ГАЛЕТА според мен.
    Пробвай рецептата с корите за баница и мигом ще забравиш за плесканията с яйце-галета-яйце. Нещата вече са казани, но да обърна внимание на най-важните моменти 1. Не допускай кашкавалът да перфорира кората, ако трябва завий в още една! 2. Овалвай в яйце непосредствено преди слагането в тигана 3. Споменавай тази, която е постнала рецептата - аз я споменавам с добро!
    Добър апетит!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 8 годиниТатянаБалова :Напълно съм съгласна за анонимността, която е посестрима на малодушието и подлостта и най-зъл враг на доблестта и честта. И като слушам как журналисти и политици се придържат към нея, когато критикуват, губя към тях доверие и се отвращавам.
    Май се отдалечихме от тематиката на сайта... Вие вчера какво си готвихте за неделен обяд?
    Да, леко излязохме извън предмета на сайта, но разговорите вървят ръка за ръка с готвенето, иначе идва скуката, а скуката не е нито за купа, нито става на супа. Не сме маниаци на тема готвене, събота и неделя не са някакви специални дни, но днес е ден за приготовление за скъпи годсти. Едното ястие, което е вече почти готово са пилешките сарми, за които съм писал рецепта, другото ще е шкембе чорба и понеже гостите ще са от далеч и доста гладни в менюто се предвижда домашна лютеница в хлебопекарната, хайвер пак там, тутманик с квас и т.н. до пълно подуване. Разбира се нито една от разядките няма да бъде пропусната, макар че няма страдащи от липса на апетит.
    Добър апетит и на Вас!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 8 години, преди 8 годиниТатянаБалова :Ех, колко хубаво казано и грамотно написано! Най-после нещо свястно да прочете човек. И се сещам за думите на Воланд от "Майстора и Маргарита", отправени към Леви Матей (цитирам по памет, имайки предвид думите Ви за простотията): "Как би изглеждал светът, ако в него цари само светлина и няма никакви сенки?"
    Вече не чета толкова много книги (и за да не звучи като оправдание ще кажа, че не е поради липсата на време), май е време да напиша моята си книга с ясното съзнание, че после критиците ще ме разкостят! Понякога хрумките ми идват само от една дума в нечие изказване, в случая четейки написаното за светлината се сетих за един простичък въпрос "Ако се изобрети кола движеща се със скорост по-голяма от тази на светлината как биха светили фаровете и?". Проблемът ни е, че простотията, злобата, завистта се движат със скорост близка до тази на светлината, или както казваше един мой приятел "Нямаше да има толкова простотия по света, ако простаците не бяха така изобретателни!". Жалкото е, че с мълчанието си ние в същност приемаме и толерираме глупците, става така, че в един момент те дирижират живота ни, а не просто да си квакат от блатото!
    Именно за това апелирам да се сложи край на анонимността!
    Стоян
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Тайната на перфектния паниран кашкавалпреди 8 годиниbananka :това за корите за баница не бях го чувала, малко калорично ще се получи но мисля че ще е вкусно
    Можеш спокойно да забравиш калориите - галетата не е по-малко калорична!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави коментар към: Домашна майонеза за 30 секундипреди 8 години, преди 8 годиниДомашна майонеза за 30 секундиДомашна майонеза за 30 секунди18.02.2017Домашна МайонезаДнес попаднах точно на такъв коментар - все още не съм пробвал, но се твърди, че истинската майонеза се прави само от жълтък, дълго и тегаво биене с телта, бавно и полека добавяне на олио. Решил съм да опитам, но не вярвам някой да направи разлика между едното и другото, те не правят разлика между купешка и домашна майонеза, че тази само с жълтък ще различат от другата!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 8 годиниТатянаБалова :...На Вас стигна ли Ви търпението да прочетете дори само тези две изречения?
    Имайки предвид главните букви разбирам въпроса като отправен лично към мен, а не към целия форум. Дори и въпросът Ви да е към всички аз мога да отговоря само от мое име. Да, все още се срещат и такива млади, които четат. Не, проблемът не е в поколенията - винаги е имало четящи и нечетящи! Проблемът е някъде доста по-дълбоко от това, което аз мога да видя, но образно казано логиката е следната - измислихме автомобила, за да не ходим пеш, измислихме телевизията, за да не четем, забравихме да пишем, защото е по-лесно да дрънкаме по телефона - с две думи целият човешки прогрес води до регрес и за съжаление май този процес е необратим. Относно Facebook не бих могъл да дам по-точно определение от Вашето, жалкото е, че простаците от Фейсбук могат безпрепятствено да спамят и тук, а с годините аз се научих да чета не само дадена публикация, а и коментарите под нея - понякога някои от коментарите си заслужават повече от самата публикация, но за съжаление, за да стигнеш до тях трябва да изчетеш купчина празнословия, но явно това е заложено в "човещинката" - простака/ът е най-гръмогласен! Дано този форум се опази от всепоглъщащата ни простотия, но не съм особено голям оптимист - без простаците светът е скучен, липсва отправната точка, липсва дъното, от което да се оттласнеш! Не ми е много ведро, но пожелавам на всички останали да са по-ведри и най-важното да се опитат да са полезни, а точките и наградите ще дойдат от самосебе си!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Защо сме в този сайт?преди 8 годиниТатянаБалова :Бих открила форумна тема "Защо да НЕ СМЕ във фейсбук?", ако не се притеснявах, че неговите потребители ще ме изядат с парцалките. По-голям тъпизъм не съм виждала. Но ме учудва, че например цели издателства и медии са недостъпни освен през него. Фейсбук за мен е едно огледало, в което някои тъпаци се оглеждат с всичките си снимки, коментарчета и прочее простотии и се любуват на собственото си отражение. Също като в селфитата. Боже, боже! Накъде върви светът! И къде остават Реноар, Леонардо, Ван Гог, Достоевски, Мопасан, Албинони, Бетовен, Моцарт?! Уви, тук форумът е готварски, а не литературен, бих Ви показала едно интересно нещо.
    Надявам се казвайки Леонардо не визираш Ди Каприо - покажи нещото, това че някой е запретнал ръкави и готви не означава, че е опериран от други чувства и емоции!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Какво ще предложите за следващия месец?преди 8 години, преди 8 годиниМоето скромно предложение е всеки който е натиснал бутона "сготвих" да публиува и снимка/и на сготвеното, дали снимката е автентична нека прецени онзи, който е публикувал рецептата, нека и той да е оценителя, а иначе аз мога да натисна много бутони само и само да трупам точки, а реално с нищо не съм полезен на околните, защото "сготвих" не означава, че ми е харесало. В някаква степен това би ограничило и онези, които публикуват рецептите от "бабиното тефтерче" без никога да са ги пробвали! В крайна сметка искам да апелирам, нека се опитаме да направим живота си по-вкусен, а не непрекъснато да трупаме точки - аз се отказвам от моите!
    Другото МНОГО важно за мен е да се сложи край на анонимността, ако умра от печатна грешка искам да знам кого ще псувам на онзи свят - шегувам се, но хейтърите нямат място сред нас!
    Последно - искам да мога да коригирам рецептата си според забележките, които съм получил - никой не е безгрешен, понякога просто пропускаме да кажем важни неща защото за нас те са обичайни, но за другите са важен детайл, а в кулинарията детайлите са важните!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави отговор към форумната тема: Какво ще предложите за следващия месец?преди 8 годиниLidiq5 :Да се снима стъпка по стъпка как се приготвя дадена храна не е лоша идея, това означава че сме я приготвили ние, а не че сме я снимали от някъде. А що се отнадя до точки, да се дават на всяка снимка не съм съгласна, защото ще започнат да се качват по 10 снимки на рецепта.
    Напълно съм съгласен с мнението ти за безбройните снимки, но примерно рецепта със нимки "степ бай степ" може да носи повече точки от рецептата с една снимка. Виждал съм на други места снимки с обяснеие под снимката какво се случва и какво целим - полезно е!
  • /Кака и БаткоКака и Баткодобави коментар към: Домашна майонеза за 30 секундипреди 8 годиниДомашна майонеза за 30 секундиДомашна майонеза за 30 секунди18.02.2017Домашна МайонезаРецептата е точно тази, без да имам претенции за точните пропорции. Искам обаче да споделя малко личен опит - години наред правя майонеза с едни и същи продукти, в един и същи съд, с един и същи китайски пасатор. Решихме да се изтънчим и си взехме Филипс - ужас, един път майонеза, пет пъти чорба. Сменихме съда, пробвахме с пропорциите, уж всичко да е на стайна температура и т.н. В крайна сметка се оказа, че проблемът е в самият пасатор, приставката с "иновативна форма" на Филипс - лека корекция на Филипса и сега майонезата е готова за 40 секунди, засичах нарочно. Ето я и рецептата - буркан "омния", вътре се слагат 4 чйца (без черупките), равна ч.л. сол, равна ч.л. лимонена киселина, бурканът седопълва с олио до извивката (мястото, на което започва да се стеснява), потапя се до дъното коригираната "иновативна" приставка за пасиране, натиска се копчето за нормални обороти, изтегля се плавно нагоре до получаване на майонезата т.е. всичкото олио да се поеме. 40 секунди и Добър апетит!
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest