Бамя

Как се приготвя бамя

Бамята е един от най-старите зеленчуци на земята. Той расте във всички средиземноморски страни, а също така и в много други места на планетата.

Стръкчетата бамя растат върху храсти и изглеждат като зелени чушки, които са големи колкото пръст. Те се събират, когато не са узрели напълно.

Младите нежни шушулки са покрити с тънък мъх, който трябва да се отстрани преди приготвянето, като всяка шушулка внимателно се избърше с мокра кърпа.

Бамята не трябва да се съхранява дълго време, защото става прекалено влакнеста. Шушулките съдържат безцветна течност, в която се намират семената.

Ястия с Бамя

За да се премахне донякъде течността в шушулките, бамята се бланшира преди приготвянето, като се пусне във вряла вода за около две минути.

Към отварата се добавя лимонов сок или оцет. Бамята е почти безвкусна, затова добре се съчетава с други зеленчуци, както и с месо.

Вкусни ястия се получават при съчетаването на бамята с чушки и домати, с телешко, свинско, агнешко и риба. Бамята се съчетава добре с къри, чили, кимион, чесън, босилек.

Можете да изненадате близките си с бамя по египетски. Ще ви трябват 700 грама бамя, една глава лук, шест домата, десет скилидки чесън, пет супени лъжици олио, половин килограм кайма, четвърт литър бульон, три супени лъжици кисело мляко, три супени лъжици сметана, един лимон, бял пипер и сол.

Измийте и леко подсушете бамята. Обелете лука и го нарежете на ситно, обелете ципата на доматите и ги нарежете на ситно. Намачкайте чесъна.

Запържете в половината олио бамята в продължение на пет минути и оставете на решетка бамята да се оттече от мазнината. Запържете в останалото олио доматите и лука. Добавете каймата и запържете до златисто.

Залейте с топлия бульон, добавете чесън и сол и задушете, докато не се изпари почти цялата течност. Нагрейте фурната на 180 градуса. Добавете киселото мляко, сметана и белия пипер в каймата.

Намажете с мазнина една тава и разпределете в нея половината кайма. Върху нея разпределете бамята и отгоре покрийте пак с кайма. Печете един час. Украсете с резенчета лимон и сервирайте.

3.6
Общо 7 гласували
5 1
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Administrator
Administrator
06.04.2013 23:21
Напишете ни на кирилица, кой сайт използва тази снимка, любопитно ми е да разбера техната снимка от къде е, тъй като ние имаме лиценз за всички наши снимки.

Благодаря предварително.
2
0
Administrator
Administrator
06.04.2013 23:18
Вашето мнение, както и мнението на всеки посетител, ни интересува, затова ви и пишем.

Едва ли сме първите, които пишем за бамя, едва ли ще сме и последните, но тази снимка, която виждате на статията е закупена от нас преди има няма 3-4 години.

Ако кликнете горе в ляво при Още по темата на линка за БАМЯ, ще видите, че имаме статии от 2009 с тази снимка, така че по скоро питайте другият сайт от къде имат снимката, защото ние имаме оригинала, който е голям колкото футболно игрище. А този който е откраднал снимката едва ли би имал оригинала. Така че ако сте коректна, ни дължите най-малко извинение за неуместните нападки.
2
0
kulinarkata
kulinarkata
06.04.2013 23:12
следя много страници, страстта ми е готвенето. виждам къде какво се появява първо и казвам какво виждам!!! ако въобще мненнието на потребителите ви интересува
0
0
Administrator
Administrator
06.04.2013 22:47
Здравейте, снимката е купена от нас, както и още 30 000 снимки използвани в сайта. Ако някой краде, то е от нас, а не обратното. Нямаме нужда да крадем, можем да си закупим всяка снимка.
1
0
kulinarkata
kulinarkata
06.04.2013 09:34
тъй като очевидно линк не може да присъства в коментар, да поясна за останалите - снимката към този текст е абсолютно същата каквато е в един конкурентен сайт, на чиято начална страница бамята от няколко месеца се върти като сезонен продукт... със същата снимка!!!!
0
0
kulinarkata
kulinarkata
06.04.2013 09:32
???????? спрете да си крадете конкуренцията,ей! потребителите имат очи!!!!! нагло е това вашето със снимките...платили ли сте за тази СТОК снимка?
0
2