Домашното си е домашно, кой каквото ще да говори. А домашно сушеното месо е деликатес, който не може да бъде изместен от което и да е друго купено мезе. Стига да го направите както трябва разбира се. Ето как:
Домашно сушено филе тип Елена
Необходими продукти:
Свински или телешки рибици, бонфиле; 1 кг. морска сол; чесън; черен пипер, червен пипер, чубрица, риган (по желание); 20-50 мл. оцет; вода (колкото да покрие месата)
Начин на приготвяне:
Рибиците, бонфилето, се почистват добре от мазнината и се подравняват. Слагат се в съд и се посоляват обилно. Оставят се така 24 часа. След това се измиват и се слагат за час- час и половина във вода с оцет, като трябва да покрие месата. Когато престоят, се измиват и се слагат на проветриво място. След един час се намазват обилно със счукания предварително чесън.
Смесват се черен пипер, червен пипер и чубрица (и други подправки, ако искате) в торбичка (съотношението е на вкус) и се размесват хубаво. След това се изсипват върху вестник и парчетата месо се овалват в подправките, след което се изтръскват, за да падне ненужното. Прави се дупка на филето и се прекарва връвчица през него. Закача се на проветриво и сигурно (от котки и други животни) място.
След 1-2 седмици са готови (в зависимост колко меки ги харесвате). След като се свалят се слагат в торбички и се съхраняват във фризер. Вадят се от фризера 15-20 мин. преди консумация.
Друг вариант на домашно сушено филе
Рибиците престояват в морска сол 24 часа, след което се почистват от нея - най-добре да се измият. След това се попарват във вряща вода за 2-3-4 минути (докато побелее месото) и се вадят. Оставят се малко да се изцедят и се овалват с подправки на вкус (чубрица, червен и черен пипер, кимион). Когато подправките покрият месото напълно, се завиват в хартия и се слагат в хладилника да съхнат. Предимството на този метод е, че по-бързо стават готови за ядене, особено, ако са срязани на по-тесни парчета.
Ако не искате да използвате подправки, рецептата за вас е:
Необходими продукти:
Използва се говеждо месо от по-слаби животни.
Начин на приготвяне:
Говеждото месо се нарязва на по-едри парчета, които се варят в солена вода до полуомекване. Изваждат се, оставят се да се отцедят, слагат се в тави и се сушат 2-3 пъти в по-слаба пещ до пълно изсушаване.
Изсушеното месо се съхранява на сухо място в платнени чувалчета. Преди готвене се изкисва във вода. В приготвяните с него ястия не се поставя сол.
Разгледай още тези рецепти за сушено месо, домашна луканка и пастърма.
Коментари
Даже го суша и през лятото също .на терасата.
Плътно оваляно в подправки с чимен.
Не го каца нищо само осите ако намерят непокрито от подправки откъсват парченца.
ГАРАНТИРАМ