Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Плънки за постни лозови сарми

Плънки за постни лозови сарми

Постни сарми

Има много варианти на постни лозови сармички и макар че повечето хора си ги приготвят само на Бъдни вечер, тези малки апетитни хапки могат да се направят по всяко време на годината. Без значение какъв е сезонът, лозовите постни сарми са винаги вкусни.

Предлагаме ви два варианта за плънка, като първият можете да си приготвите само през студените месеци, тъй като ви е необходим праз. Ето и кои са нужните продукти:

Лозови сарми с праз и ориз

Лозови сарми

Необходими продукти: 2 стръка праз, глава лук, 3 моркова, 1 ч.ч. ориз, ½ връзка копър, джоджен, червен пипер, сол, олио, лозови листа

Начин на приготвяне: нарежете праза на ситно, както и лука, и ги сложете в подходящ съд на котлона, за да се задушат. След няколко минути добавете и морковите. След като поомекнат, идва ред на ориза. Ако ви се струва прекалено малко, можете да добавите още – зависи колко лозови листа ще пълните. Изчистете и измийте ориза и го сложете при останалите продукти в тенджерата.

Разбъркайте добре и оставете мъничко да са позапържи. Когато стане стъклен, прибавете 1 – 2 ч.л. червен пипер и разбъркайте. Сложете една чаена чаша вода, както и накълцаният на ситно копър. Накрая посолете и сложете джоджен.

Постни лозови сарми

По желание можете да добавите и шепа скълцани на ситно орехови ядки. Отдръпнете от котлона и след като сместа поизстине, започнете да навивате сармите. Нареждате в подходяща тенджера, заливате с вода, слагате чиния върху сармите и варите на слаб огън.

Следващото предложение е особено интересно, защото съдържа леща – преди да погледнете скептично, направете ги веднъж - ще се уверите, че стават вкусни. Задушавате малка глава лук с няколко скилидки чесън, след което слагате при тях измита и изчистена леща - червена, около 50 г.

Дoбавете и същото количество ориз. Запържете няколко минути, подправете с червен пипер и сол и залейте с гореща вода. – около 1 ч.ч. След като лещата и оризът са сварени, добавете джоджен, изпечени и нарязани бадеми и около ½ ч.л. настъргана лимонена кора.

С така приготвената смес напълвате лозовите сармички и ги нареждате в тенджера, слагате отново чиния за тежест, след което заливате с вода (може и зеленчуков бульон). Варите около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest