Пащърнак

Пащърнак

Пащърнакът /Pastinaca sativa/ представлява кореноплоден зеленчук, който изглежда като светъл морков и е всъщност роднина на моркова, целината и корена на магданоза. Пащърнакът произхожда от Европа и Азия. Често срещан в Европа, този вид зеленчук е пренесен в САЩ от колонизаторите през 17-ти век. Пащърнакът става популярен през 19-ти и началото на 20-ти век със своя вкус, подобен на този на целината и приятен аромат и е често използван в нискокалорични рецепти.

Този жилав кореноплоден зеленчук расте най-добре в региони с хладен климат. Въпреки, че е двугодишно растение, земеделските производители култивират пащърнака като едногодишно растение.

Пащърнакът може да се намери целогодишно, като пиковият му сезон е от есента до пролетта.

Състав на пащърнак

Половин чаша пащърнак съдържа 50 калории, 0 грама мазнини, 0 милиграма холестерол, натрий, 12 грама въглехидрати, 3 грама диетични фибри, 3 грама захар, 1 грам протеини, витамин С, калций и желязо.

Пащърнакът е много богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, натрий, цинк, манган, мед, фолиева киселина и витамините РР, А, В и Е. В корена на пащърнака са установени значителни количества витамин В3. Захарното съдържание на пащърнака е много по-високо от това на другите кореноплодни зеленчуци - червено цвекло, ряпа, моркови, алабаш и резене.

Избор и съхранение на пащърнак

Пащърнакът се среща в месеците между септември и март, което го превръща в идеалния зимен зеленчук. Търсете дребни или средни корени, защото по-големите са твърде влакнести. Избирайте твърд пащърнак, и избягвайте такъв със следи от кафяви петна и нетипични бръчки. В хладилник се съхранява немит и увит в хартиен плик. Подобно на картофите може да се съхранява на тъмно и сухо място, до което не достига директна слънчева светлина.

Пащърнак и зеленчуци

Пащърнак в кулинарията

Младият и дребен пащърнак не се нуждае от белене, просто хубаво трябва да се изтрие. По-стария пащърнак трябва да се обели и след това нареже. Ако централното стебло на пащърнака е много твърдо, трябва да се отстрани.

В кулинарията зеленчукът се използва в прясно състояние или смлян на прах и поставен в хладилник. С него се ароматизират редица ястия с или без месо. Той е основен зеленчук при гозби, приготвени с месо и картофи. Лисата му служат за подправка и украса на някои салати.

Пащърнакът може да се приготвя освен задушен и на пюре, също и да се изпече с други кореноплодни зеленчуци или да се нареже тънко и да се приготви като чипс. Голямо приложение намира в различни супи, яхнии, салати и гювечи. Вкусът му напомня на друг зеленчук - артишока.

Преди приготвянето му, той трябва да се измие, кората му да се обели и изчисти, подобно на морков. Ако се задушава, тогава кората му сама ще падне след готвенето. В случай, че се приготвя на пюре, кората му трябва да се остави непокътната.

Пащърнакът се съчетава много добре с чесън, лук, магданоз и мащерка. Трябва да се постави в ястието преди варенето. Той не предизвиква опасни странични ефекти, поради което количеството му зависи от вкуса на всеки човек. Пащърнакът се използва и в приготвянето на пюрета за бебета - още едно доказателство за безспорните му качества. В чужбина пащърнакът се използва за ароматизиране на някои видове вино. Може да се включи и в редица полезни зеленчукови сокове.

Коренът на растението се стрива и се използва като подправка, която може да овкуси както зеленчукови, така и месни ястия. Пащърнакът си отива с всички видове меса.

Ползи от пащърнак

Бледият на цвят зеленчук, който не е съвсем привлекателен на външен вид крие значителни ползи за здравето. Консумацията му е важна за нервната система, поради високите количества витамин В3. Съдържа много полезни вещества и притежава важни хранителни свойства за абсолютно всички кръвни групи.

Пащърнакът има противоревматично и противоотровно действие, действа като естествен диуретик. Възбужда апетита, а поради високото му съдържание на фибри действа регулиращо върху работата на стомашно-чревния тракт и помага при запек.

Използва се при лечение на камъни в бъбреците. Помага при глисти и болки в кръста. Съдържа активното вещество пастинацин, което действа спазмолитични и съдоразширяващо.

Пащърнак

Заради своите ценни съставки пащърнакът е много добро средство при профилактика на сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане и стимулира действието на защитните сили на организма.

Използва се успешно се при сърдечни неврози, колики, стенокардии и други болести. В народната медицина пащърнакът се причислява към храните, които действат като естествени афродизиаци.

Пащърнакът е много нискокалоричен продукт, което го прави много подходящ при спазването на диети.

Народна медицина с пащърнак

Според нашата народна медицина пащърнак се прилага при заболявания на отделителната система - главно камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур. Използва се и срещу стенокардия и сърдечна невроза.

Приема се главно под формата на извлек. За целта две чаени лъжички стрити корени от пащърнак се попарват с две чаши вряла вода, престояват половин час, след което сместа се прецежда и се изпива наведнъж. Това е доза, която се приема три пъти дневно преди хранене, а лечебния курс трае 20 дни.

5 6
4 10
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Радомира Михайлова
Днес за първи път приготвих за дъщеря ми пюре с пъщарнак и картоф,първата ми мисъл беше,че ми напомня по аромат на морков,но някък сладнеещ...благодаря за подробната информация за този зеленчук!
0
1
пехо
пехо
15.11.2014 15:55
,,Приема се главно под формата на извлек. За целта две чаени лъжички стрити корени от пащърнак се попарват с две чаши вряла вода," абе хора, това е чай, запарка, но не извлек. извлек се прави със студена вода, когато топлата разрушава дадени вещества в растението. със спирт, акохол се прави настойка, тинктура.
0
0
Енчо
Енчо
28.11.2013 14:03
Пащарнак мезе за супер изтънчен вкус.Като вземем предвид всичките му полезни вещества,които съдържа и прибавим тази разкошна рецепта мезе, предястие,въпрос на въображение.
Необходими продукти:1КГ. пащарнак, 1супена лъжица пчелен мед или кафява захар.
Приготовление:Нарязвате добре изчистения и обелен пащарнак на лентички или филийки с дебелина 1 см.Слагате го на парна баня да омекне, след което потапяте в предварително разтворен в чаша вода мед или кафява захар. Подреждате в тавичка, обилно намазана с масло, и с остатъка от медената вода ги поливате. Запичате във фурната 25 до 30 минути на 185 градуса, да се получи цвят карамел.
4
0