Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

ПразПраз
07 Дек.
Праз-лукът или т.нар. праз е член на семейството на лука, но ароматът му е много по-пречистен, фин и сладък в сравнение с този на обикновения лук. Произхождащ от Средиземноморския регион и Азия, празът се култивира в продължение...
Праз лук - много полезен зеленчук!Праз лук - много полезен зеленчук!
28 Май
Често домакините се чудят какво да сготвят за вечеря. Зеленчукови ястия, пиле, риба, кюфтета и зърнените храни са най-често консумираните. Карфиол, праз лук, спанак и зеле са готвят най-често – пържени...
Какво да сготвя с праз?Какво да сготвя с праз?
07 Февр.
Празът е една от основните храни на българина и е неизменна съставка в почти всяко ястие. Може да се намери почти през цялата година, но е най-популярен от ноември до април. Празът бил използван още в Древна Месопотамия...
Как да си замразим празКак да си замразим праз
17 Януари
Студено е, а на нас ни се иска да похапнем от всичко и да излизаме колкото се може по-рядко. Разбира се, задълженията не ни позволяват да се отпуснем чак толкова, но пък през отминалите празници имахме удоволствието да...
Повече праз, по-малко холестеролПовече праз, по-малко холестерол
30 Април
2
Праз лукът е почитан през годините от много цивилизации, включително и в Древен Рим и Древна Гърция. Те приемали зеленчука като олицетворение на своята мистичност и сила. За разлика от тях в Уелс са приели праза за...
Вкусни постни манджи с празВкусни постни манджи с праз
25 Март
Французите считат вкуса на праза за изтънчен и неслучайно той е главна съставка в тяхната основа за супи и зеленчукови ястия, наречена мирпоа - праз/лук, моркови и целина. За щастие вкусният праз може да се намери...
Праз лук срещу полови проблемиПраз лук срещу полови проблеми
29 Април
Наред с чесъна и лука, празът със своите сулфиди проявява широкоспектърно действие. Предотвратява растежа на микробите, възпрепятства възникването на рака, спира образуването на вредни радикали, предотвратява възпалителните...
Как се задушава праз?Как се задушава праз?
17 Януари
Празът е подходящ за много ястия - както месни, така и безмесни, тестени и други. В повечето от тях е нужно той да бъде задушен, тогава ароматът му става по-наситен. За да задушим праз, е необходимо първо да бъде измит...
Как се съхранява праз?Как се съхранява праз?
31 Окт.
Праз лукът е много разпространен в нашата страна и намира приложение в редица рецепти. Празът е изключително ценен източник на витамин А и С, минерали и други полезни вещества. За да се наслаждавате на ползите и вкуса...
Вкусотийки с праз за жълти стотинкиВкусотийки с праз за жълти стотинки
13 Ноем.
Когато настъпва есента, започваме леко да се натъжаваме, защото ще забравим за слънчевите селски домати от домашната ни градина, за свежите краставици, домашно отгледания пипер и какво ли още не. Но не е нужно да се натъжавате...
Тънкости при готвенето на праз лукТънкости при готвенето на праз лук
10 Април
Празът може да използвате в много и най-различни ястия. Той е заместител на лука и може да се консумира сготвен или суров. Всяка част от праз лука може да се яде, но повечето хора обичат най-много бялата част от корена...
Засаждане и отглеждане на праз в градинатаЗасаждане и отглеждане на праз в градината
06 Април
Празът (Allium porrum на латински) е популярен зеленчук, който често се засажда в домашните градини. Този вид лук е труден за отглеждане. Основното му изискване е да създадете най-добрите условия за отглеждане на растението...
Зимните салати с праз - постни и страшно апетитни!Зимните салати с праз - постни и страшно апетитни!
15 Януари
Праз има навсякъде по пазари и магазини, което ни и вдъхнови да ви предложим рецепти за салата с праз. За да бъде още по-вкусна салатката, към нея сме добавили и люти чушлета. Тези, които не обичат люто, просто няма да...
Вегетарианско царство: Икономични и вкусни кюфтета от празВегетарианско царство: Икономични и вкусни кюфтета от праз
08 Дек.
Надали има българска домакиня, която да не знае да приготвя яхния от кюфтета с бял или с червен сос, пържени, печени или на скара, които наистина са много обичани от малки и големи. Въпреки това е ясно, че колкото...
Как по-дълго да съхраним праз?Как по-дълго да съхраним праз?
14 Окт.
Празът има важно място сред малкото зимни зеленчуци, които се консумират в прясно състояние, защото има висока хранителна стойност и е първокачествен източник на витамини и микроелементи. Той се прибира в късната есен...
Вкусни салати с праз за повече здраве през зиматаВкусни салати с праз за повече здраве през зимата
31 Януари
През зимата пресните зеленчуци са много малко, а дори и да ги има по магазините, на повечето вкуса и полезните качества обикновено са доста далеч от тези на зеленчуците през лятото. Но точно през зимата ние се нуждаем най-много...
Пълнен празПълнен праз
15 Февр.
Праза нарежете на парчета, дълги около 10 см. Отрежете с остър нож от едната страна и внимателно отделете люспите, така че да си станат цилиндърчета. Сварете на пара за няколко минути цилиндърчетата. В купа настържете...
Пържен празПържен праз
07 Януари
Внимателно почистете праза. Махнете най-горните листа. Срежете до на две по дължина, а после и на ситни получкръгчета. Посолете го и го намачкайте с ръка. Загрейте олиото. Добавете праза и пържете 7-8 минути на силен...
Праз фрикасеПраз фрикасе
01 Април
Празът се почиства, нарязва се на ситно и леко се посолява. Задушава се в 3 супени лъжици растително масло. Като омекне, се наръсва с брашното и се разбърква. Постепенно се прибавя зеленчуков бульон до желаната гъстота...
Праз манджаПраз манджа
03 Окт.
1
Почистете хубаво праза, отстранете зелената част. Бялата част се нарязва на парчета с дължина около 3 см и се сварява до омекване. Сварения праз внимателно се се изважда от бульона и се слага в дълбока чиния. Загрейте...
Праз плакияПраз плакия
04 Дек.
1
Задушавате нарязания на ситно лук в 1 к.ч. вода, докато омекне. Наливате олиото, позапържвате лука, отстранявате тенджерата от огъня, слагате червения пипер, разбърквате добре и връщате отново на огъня. Слагате праза, който...
Паниран празПаниран праз
26 Март
Празът се почиства, нарязва се на едри парчета и се сварява до омекване. Отцежда се от водата. Всяко парче се овалва в яйце, галета и отново в яйце и галета. Изпържва се в загрято олио до златисто. Панираният праз...
Паниран празПаниран праз
12 Април
Изчистваме и нарязваме праза на парчета с дължина 5 см, без листата. Бланшираме го във вряща подсолена вода. Отцеждаме го и внимаваме да запазим целостта на резените. Разбъркваме брашното с яйцата и млякото, целим...
Воденички с празВоденички с праз
07 Ноем.
Воденичките се варят и изцеждат. Праз лукът се нарязва на ситно. Слага се да се загрее олио и се пържи лукът, добавят се и воденичките, след което биреното мезе се овкусява със сол и черен пипер. Воденичките с...
Свинско с празСвинско с праз
10 Дек.
Месото се нарязва на порции и се изпържва до зачервяване в маслото. Изважда се с решетеста лъжица и в същото масло се запържва брашното. Прибавя се червеният пипер, разбърква се 2‐3 пъти и се разрежда с вода. Месото се...