Основната съставка от всеки режим на здравословно хранене – това е протеинът или храните, които съдържат протеин. Богата на протеин храна е месото, което изисква голямо внимание, когато се комбинира с други храни.
Например, когато консумирате месо, не е препоръчително да се комбинира с продукти, които съдържат високо количество въглехидрати, защото те изискват алкална среда за разграждането си.
Повечето хора сме свикнали да хапваме любимата си пържола с гарнитура от картофки или ориз, но това не е правилно. За предпочитане е за гарнитура да използваме свежи зеленчуци и салати. По този начин ще избегнем чувството на тежест и подуване на стомаха. Например червените меса, които са по-тежки, е добре да се консумират с по-леки зеленчуци като моркови, спанак, китайско зеле, маруля, айсберг, краставици, чушки.
Рибата и пилешкото месо са по-леки протеини, които могат да се консумират с по-тежки зеленчуци, например авокадо, броколи и други. Също така животинските храни, богати на протеин, могат да се приемат и с растителни протеини. Може да комбинирате месо с бобови култури, грах, нахут, леща и други при всяко хранене.
Но имайте предвид, че при прекаления им прием и бавна преработка в стомаха има опасност от дискомфорт и болки в стомаха. Избягвайте комбинацията на месо с млечни продукти /сметана, кисело мляко, сирене и други/, защото също може да получите дискомфорт в областта на стомаха.
Не комбинирайте месото с туршия, колкото и бърз вариант за гарнитура да ви се струва това.
Също така не консумирайте газирани напитки по време храна, а поне 2 часа след това. Най-добре заложете на чаша минерална вода.
Ето някои лесни и вкусни комбинации на протеин със зеленчуци:
Пилешка пържола със зеленчуци на скара
Необходими продукти /за 2 порции/: пилешка пържола – 2 бр.; тиквичка – 1 бр; патладжан – 1 бр /малък/; чушка – 2 бр; сол; черен пипер
Начин на приготвяне: Измийте, подсушете и овкусете пилешките пържоли. Оставете да поемат от подправките и през това време нарежете зеленчуците. Тиквичката и патладжана нарежете на филийки, а чушкате - на ивици. Изпечете на добре загрята скара и поднесете, докато са още топли.
Пъстърва на скара с гарнитура от броколи и бейби моркови
Необходими продукти /за 2 порции/: пъстърва – 2 бр; сол; черен пипер; сока от 1 лимон; броколи -200 г; моркови – 200 г
Начин на приготвяне: Почистете пъстървата. Овкусете със сол, черен пипер и прибавете сока от 1 лимон. Оставете за 30 мин да поеме от подправките. Загрейте скарата и поставете рибата. Успоредно с това сварете броколите и морковите в леко подсолена вода. Сервирайте, докато са още топли. Ако предпочитате, може и да запечете зеленчуците, като преди това ги бланширайте.
Свинска пържола с гарнитура от спанак, рукола и домати
Необходими продукти: свинска вратна пържола – 2 бр; сол; черен пипер; червен пипер; кимион; чубрица; спанак – 100 г; рукола – 50 г; домат – 2 бр; зехтин; балсамов оцет
Начин на приготвяне: Измийте и подсушете пържолите. Овкусете със сол, черен пипер, червен пипер, кимион и чубрица. Оставете с подправките за 30 мин. Изпечете пържолите в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 40-45 мин. През това време направете гарнитурата от спанак, рукола и резенчета домат. Поставете в подходящи чинии, овкусете със зехтин и балсамов оцет и поднесете, докато пържолата е топла.
Коментари