gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ботулизъм: Всичко, което трябва да знаем за него

Ботулизъм: Всичко, което трябва да знаем за него

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
40373
Ботулизъм: Всичко, което трябва да знаем за него
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

/undefined Clostridium botulinum е едно от най-токсичните вещества, които причиняват ботулизъм, животозастрашаваща паралитична болест. Clostridium botulinum бактериите произвеждат токсин, който води до дихателна недостатъчност чрез парализа на мускулите, използвани за дишане.

Къде е открит Clostridium botulinum

Бактериите, които причиняват ботулизъм, са широко разпространени в природата. Ботулизмът може да бъде открит в почвата, водата, растенията и в чревните пътища на животни и риби. Ключът е, че C. botulinum расте само в среда с малко или никакъв кислород.

Ето защо ботулизмът се описва като анаеробна бактерия. Това прави ботулизма уникален сред хранителните патогени, тъй като повечето бактерии, свързани с хранителни отравяния, ще умрат без кислород. Ботулизмът е точно обратното, което го прави труден за справяне.

Как се предава Clostridium botulinum

Ботулизъм

Ботулизмът се предава чрез неправилно консервирани храни, чесън, съхраняван в масло, вакуумно опаковани и други плътно опаковани храни. Общата нишка тук е, че това са всички методи за съхранение, където няма кислород. Ако видите кутия с храна, която е изпъкнала, това е признак на замърсяване с ботулизъм.

Неохладеното или без съдържание на нитрати месо също е потенциален източник на Clostridium botulinum, тъй като натриевият нитрат убива бактериите. Друг възможен източник на отравяне с ботулизъм може да бъдат храни, приготвянето на които включва запечатване на храната в пластмаса. Пластмасовата торбичка създава среда без кислород, в която могат да растат бактериите на ботулизма.

Храни, включващи риск от отравяне с ботулизъм

Отравяне с ботулизъм

В допълнение към неправилно консервираните храни и такива, каквито е описано по-горе, ботулизмът може да се развива в храни, които не подозирате. Например, печен картоф не е нещо, което може да мислите за опасна храна. Но картофите, приготвени по този начин, са херметически затворени, затова трябва да пробиваме обелката, преди да го изпечем. По този начин остатъците от печени картофи могат да представляват риск от ботулизъм, тъй като бактериите могат да растат вътре в приготвения картоф, където има малко или никакъв кислород. По същия начин дори лук, задушен в мазнина и след това оставен на стайна температура, може да представлява риск от ботулизъм.

Симптоми на ботулизъм

Токсинът на ботулизма засяга нервната система. Симптомите на ботулизма обикновено се появяват след 18 до 36 часа, но понякога могат да се появят само четири часа или повече от осем дни след хранене със заразената храна.

Ботулизмът включва двойно виждане, отпускане на клепачите, проблеми с говоренето и преглъщането и затруднено дишане. Ботулизмът е една от най-опасните форми на хранително отравяне, тъй като заболяването може да бъде фатално за 3 до 10 дни, ако не се лекува.

Превенция на ботулизъм

Макар че ботулизмът е уникален с това, че расте в среда без кислород, той е същият като други хранителни патогени в други отношения. Което означава, че правилното охлаждане ще забави растежа на бактериите и готвенето ще го убие. Имайте предвид обаче, че токсинът на ботулизма (за разлика от бактериите, които го произвеждат) трябва да бъде сварен поне 20 минути, за да бъде унищожен.

Киселата среда също ще предотврати растежа на C. botulinum. Когато приготвяте яхнии и гъсти супи, трябва бързо да охладите остатъците и след това веднага приберете в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest