gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»8 начина да приготвите вкусни яйца

8 начина да приготвите вкусни яйца

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
1582k
8 начина да приготвите вкусни яйца
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Яйцето е една от основните и универсални храни в кухнята. Пържено, варено, рохко или твърдо, овкусяваме храната си с него почти ежедневно. Ето няколко техники за приготвянето му, които трябва да се знаят:

Яйце с черупка

Просто трябва да го поставите с черупката в тенджера с вряща вода. В зависимост от времето на варене, яйцето може да е твърдо сварено или рохко. Може да следвате едно лесно за запомяне правило - 3-6-9. 3 минути се вари яйцето, когато искаме да е съвсем рохко, 6 - за да е между рохко и твърдо и 9 за твърдо сварено яйце.

Цяло яйце без черупка

Забулени яйца

Ако искате да приготвите яйцето, освобождавайки се преди това от черупката му, има различни методи. Поширано яйце, яйца на очи, яйца по панагюрски и толкова много други, като забулени яйца (cloud eggs) или дори мариновани съществуват в кухните по целия свят.

Бъркани яйца

Един от най-предпочитаните начини за приготвянето на яйцата е да се разбият хубаво, преди да се сложат в тигана. Друг вариант е това да става направо на печката. Първият се предпочита, защото белтъкът и жълтъкът се смесват добре и не се стига до разтичането им, както при втория.

Поширано яйце

Поширани яйца

Ех, тези поширани яйца! За някои - върховно съвършенство, за други - ужасна трудност. Всъщност, на книга, счупването на яйце над врящата вода не изглежда толкова трудно. Въпреки това, когато човек застане пред печката, нещата изглеждат различни. Но какво толкова - дали ще са с перфектна форма или леко “разрошени”, пошираните яйца пак ще са така вкусни.

Рохко яйце

Рохко яйце

Варено между 3 и 6 минути, рохкото яйце разкрива вкуса си по свой начин - чрез течна сърцевина от жълтък и горещ белтък. Една истинска наслада, от която няма по-здравословна, защото няма никаква добавка от мазнина. Комбинирано с полента, чеснови картофи или печени зеленчуци, той е вкусно с почти всичко.

Твърдо яйце

За да се получи твърдо яйце, е достатъчно да го варите 9 минути от началото на кипването на водата. Веднъж сварено, трябва да го потопим в съд със студена вода, за да го обелим, без да се опарим. Идеално е да го сервираме топло или студено с домашна майонеза например.

Яйца Мимоза

Яйца Мимоза
Снимка: Yordanka Kovacheva

Яйца Мимоза са едно от перфектните решения за лесно предястие, което не изисква голям бюджет, но е толкова вкусно, че е любимо и на малки, и на големи. За да го направите, е достатъчно да разрежете на две твърдо сварени яйце, да вземете жълтъка и да го смесите с малко майонеза. После само добавете сместа в белтъка. От само себе си идва, че тази вкусотия трябва да бъде овкусена още малко с подправки като натрошено авокадо, червен или черен пипер, а защо не корнишони, каперси, хрян или лук.

Яйца на очи

Яйца на очи

Лесни като всичко старо и изпитано във времето. Пържените яйца се приготвят бързо, а са толкова неустоимо вкусни. За да направим пържени яйца, е хубаво да имаме тиган с незалепващо покритие, мазнина (олио, масло или маргарин), добре загрята, и няколко цели яйца. Това е напълно достатъчно, за едно успешно и вкусно ядене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest