Дефицит на Биотин

Дефицит на Биотин
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
Виж ››

Биотинът е водноразтворим витамин, който ни е познат като витамин В7. Открит е в първата третина на миналия век, а името му е взето от гръцката дума биос, което се превежда като живот.

Витаминът с името на живота помага за синтеза на мастните киселини, аминокиселините и глюкозата. Има важна роля за ензимите на междуклетъчно ниво; за костния мозък; тъканите на нервната система и кръвните клетки. Съществена роля играе при метаболитните процеси и при усвояване на протеина в тялото. Той сваля нервното напрежение и успокоява стреса. Действа релаксиращо при мускулни болки след физическо изтощение.

Наричат го витамин на красотата, защото има водеща роля в производството на колагена, който забавя процеса на стареене, поддържа кожата еластична и гладка. Препоръчва се приложението му като добавка при здравни проблеми с кожата и екземи.

Липсата на биотин води до себорея

Биотинът е нужен на организма на много нива и недостигът му е забележимо състояние, на което трябва да се обръща нужното внимание. Дефицит на витамин В7 може да се получи при хранителна диета, в която се изключват храните, които съдържат Биотин и витамин В5. Двата витамина участват заедно в много метаболитни процеси. Недостиг може да се получи и при заболявания на червата, а също и при консумация на суров белтък. Яйченият белтък съдържа авидин, който се свързва с биотина, а съединението не може да се усвои от организма.

Дефицитът на биотин е съпроводено с кожни проблеми като обрив и косопад. Наблюдават се смущения в нервната система - депресии, халюцинации. При малки деца липсата на биотин се изразява в дерматит, а при възрастните - в себорея.

Заедно с кожните оплаквания вървят и други като постоянна умора, безапетитие, изтръпване на краката и ръцете, гадене и други и заради тях често се смята погрешно, че става въпрос за по-сериозен здравословен проблем.

Храни с биотин (Витамин B7)
Снимка: 1

При доказана липса на витамин В7 проблемът се решава с козметични средства с локално действие, а при липса на ефект се преминава към комплексен метод с помощта на хранителни добавки.

Предозиране с този витамин не е възможно, тъй като той се изхвърля с урината, без да остави токсични следи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest