gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се размразява рибата

Как се размразява рибата

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45687
Как се размразява рибата
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Купувате замразена риба и всичко, което трябва да направите, е да я размразите и да я сготвите. И така, кой е най-добрият начин за размразяване на рибата?

Как се размразява рибата?

Основната грижа при размразяването на замразената риба е безопасността. С това имаме предвид минимизиране на растежа на бактерии, които могат да причинят хранително отравяне. Оказва се, че най-ефективният начин за размразяване на рибата същевременно е и най-безопасният.

Имайте предвид, че приемаме, че вашата риба е замразена в търговската мрежа и е запечатана под вакуум. Това включва отделни порции, независимо дали става дума за рибни пържоли или филета, и дори цели риби като тилапия или пъстърва. Има два предпочитани метода за размразяване на замразена риба и кой ще използвате, зависи главно от това колко време имате.

Размразяване на риба в хладилника

Абсолютно най-добрият начин за размразяване на рибата е да го направите в хладилник за една нощ. Просто я прехвърлете от фризера в хладилника, преди да си легнете и тя ще бъде готова за готвене на следващия ден.

Ако рибата ви е запечатана под вакуум, не е нужно да се притеснявате, че ще се разтече. Можете просто да я поставите върху чиния или поднос или дори директно върху рафта на хладилника. След това, когато сте готови да готвите риба, отворете, изплакнете рибата и я подсушете с хартиени кърпи и всичко е готово.

Причината, поради която този метод за размразяване е най-добрият, е, че гарантира, че рибите никога не са достатъчно топли, за да дадат на хранителните бактерии шанс да се размножат. Основният недостатък е забравянето да я извадите от фризера предната вечер. Ако парчетата са достатъчно тънки, може да успеете да се измъкнете сутрин, ако планирате да я приготвите за вечеря.

Размразяване на риба в хладилник

Размразяване на риба в студена вода

Следващият най-добър начин, и то доста по-бърз, е да размразите рибата в студена вода. Отново, ако приемем, че вашата риба е запечатана във влагоустойчива опаковка, просто поставете рибата в плитка купа в мивката, напълнете я с вода и оставете кранчето да тече малко, така че лек поток от вода да тече в съда. И се уверете, че водата е студена, не топла и определено не гореща.

Тъй като напълно обгръща рибата, студената вода ще я размрази по-бързо от студения въздух на хладилника. И дори малка струя вода ще доведе до лек конвекционен ефект, който ще ускори значително процеса. Тази техника трябва да отнеме не повече от 30 минути, въпреки че можете да я проверите след 20, за да видите как върви. Както и преди, след като се размрази, отворете опаковката, изплакнете рибата и я подсушете с хартиени кърпи.

Можете също така да комбинирате водния метод за размразяване на храна с метода на хладилника. Просто потопете пакета във вода в голяма купа и прехвърлете всичко в хладилника. Това ще отнеме малко повече време от метода с течаща вода, но все пак доста по-бързо от метода на обикновения хладилник. Предимството е, че като го оставите в хладилника, минимизирате риска от бактерии.

Но каквото и да правите, не потапяйте рибата във вода, ако тя не е запечатана в пластмаса. Това ще доведе до преовлажняване. Ако още не е запечатан, запечатайте го в пластмасова торбичка преди да го потопите.

Как да НЕ се размразява риба?

Между тези два метода наистина няма причина да опитате нещо друго. Но в случай че се изкушите, не забравяйте, че размразяването в топла вода или на плота при стайна температура не са подходящи варианти. И двата метода могат да създадат риск за безопасността на храните. А топлата вода може да причини нежелани промени в текстурата.

А що се отнася до размразяването в микровълновата, това е най-лошият метод от всички. Микровълновата печка се загрява неравномерно и в крайна сметка ще приготви части от рибата, като същевременно създава риск за безопасността на продукта. Като се има предвид, че можете за малко да използвате метода с течаща вода и да размразите рибата си за половин час, наистина няма причина да прибягвате до това.

Не размразявайте риба в микровълнова

Защо замразената риба става кашкава?

Един от проблемите, които могат да засегнат замразената риба, е, че след като се размрази, тя може да има кашкава текстура. Това може да се случи, ако потопите рибата директно във вода, без пластмаса около нея, както споменахме по-рано. Но има и друг фактор, който може да причини това, макар че е доста рядък.

Рибата, както всички живи същества, се състои от милиони клетки и тези клетки съдържат течност. Когато рибата е замразена, тази течност също замръзва. Ако процесът на замразяване се случи твърде бавно, тази течност може да образува ледени кристали, които ще разрушат клетките на рибата. Когато тази риба по-късно се размрази и сготви, тази течност ще изтече, образувайки кашкава текстура.

По-дебелите риби, тъй като им отнема малко повече време за замразяване, са по-склонни да покажат този проблем, въпреки че ако са били замразени правилно, не би трябвало. Но ако приемем, че сте го размразили правилно и това се случи, най-вероятно това е причинено от нещо, което се е случило преди да купите рибата, а не от начина, по който сте я размразили.

Все пак, когато вашата риба е готова размразена, можете да приготвите с нея вкусни блюда, сред които риба на скара, печена риба на фурна, а защо не рибник и рибена чорба!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest