Какво представлява брашното от нахут?
What is Chickpea Flour?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво представлява брашното от нахут?

Какво представлява брашното от нахут?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
43273
какво е брашното от нахут
Водоустойчив панер елипса - 25 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Водоустойчив панер елипса - 25 см
13.50 лв.
Виж ››

Брашното от нахут е безглутеново брашно, най-често присъстващо в индийската кухня. С времето успява да стане конкурент на широко използваното пшенично брашно и да се наложи като достоен и достъпен негов заместник.

Най-често можете да го срещнете като основна съставка в известни на всички храни като хумус и фалафел. Когато чуете брашно от нахут голяма част от вас ще си помислят, че това е просто смлян нахут, но истината не е точно такава.

Има няколко различни вида от това брашно, като основната разлика между тях е, че са направени от два различни вида нахут. Първият е със сорта Кабули, който е и най-често срещаният вид нахут, оцветен в ярко кафяв цвят, и с който голяма част от хората са запознати.

Втория вид нахут е сорт Деси, който е с по-малки и груби зърна. Той се предлага в по-тъмни цветове, които преминават от зелено през кафяво, и стигат до почти черно, в зависимост от това кога са събрани семената.

Традиционният вид нахутено брашно, което понякога се нарича бесан, се прави от кафявата версия на нахут Деси, който също е известен като бенгалски нахут. За да се получи брашното, нахутът се изсушава, обвивката се отстранява и се отделя само вътрешното семе.

Полученият разделен нахут понякога се нарича chana dal, което може да доведе до малко объркване, тъй като думата dal често се отнася до леща. Олющеният и нарязан нахут Деси прилича силно на жълта леща. Всъщност лещата, грахът и нахутът произхождат от едно и също ботаническо семейство, но са различни видове.

брашно от нахут

Има два основни вида брашно от нахут. Първият се получава чрез смилане на семето от сорт Деси на фин прах. Това е версията, известна още като бесан.

Вторият вариант е чрез смилане на сух нахут от Кабули, за да се получи по-често срещаното и достъпно брашно.

И двата продукта са сходни, макар и не идентични. Бесан, който е направен от нахут Деси, е по-фин и по-плътен. За разлика от него брашното от нахут, направено от обикновения и по-достъпен вид нахут, е по-грубо и пухкаво.

Вкусът и на двата е подобен, като основната разлика е в количеството течност, което е необходимо за приготвянето на тесто със същата консистенция. От двата вида Бесан изисква по-малко вода.

Брашното от нахут спокойно може да замени стандартните сгъстители в различни рецепти за печени ястия и така нашумелите в последно време зеленчукови бургери, като сгъстител за сосове, супи и яхнии, както и за приготвяне на различни видове тестени изделия и храни на основата на тесто като палачинки.

Също така е чудесна съставка за комбиниране с други брашна без глутен за приготвяне на различни видове хляб, бисквитки и кифли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest