Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Всичко, което трябва да знаете за източниците на витамин А

Всичко, което трябва да знаете за източниците на витамин А

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Всичко, което трябва да знаете за източниците на витамин А

Витамин А е група мастноразтворими витамини и е хранително вещество, което тялото ни не може да произвежда. Следователно трябва да бъде включено в нашата диета. Витамините са основно необходими в малки количества, за да подпомогнат функционирането и здравето на тялото ни.

Видове витамин А

Има два вида витамин А. Единият е предварително образуван витамин А (ретинол), който основно се намира в животински продукти, обогатени храни и витаминни добавки. Друг е провитамин А (каротеноиди) като ликопен, лутеин и зеаксантин, които се извличат от растителни продукти.

Ползите от витамин А

- Поддържа целостта и функцията на всички повърхностни тъкани като кожата, лигавицата на дихателните пътища, червата, пикочния мехур и вътрешното ухо и око;

- Антиоксидантните свойства на витамин А предпазват тялото ни от някои видове рак;

- Той помага при производството на бели кръвни клетки;

- Помага за развитието на здрава имунна система;

- Витамин А помага за образуването на лигавица в тъканите на кожните клетки, която действа като бариера за инфекция;

- Витамин А е от решаващо значение за зрението и също така предотвратява свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Подпомага здравето на очите;

- Витамин А помага за развитието на сперматозоиди и яйцеклетки, в репродукцията, а също така помага за здравето на плацентата, развитието на феталната тъкан и растежа на плода.

Източници на витамин А

Източници на витамин А
Снимка: 1

Животински източници на витамин А

- Черен дроб (говеждо, козе, пилешко);

- Рибено масло;

- Рибен черен дроб;

- Яйчен жълтък;

- Млечни продукти като мляко, сирене и масло.

Те се намират в активна форма, т.е. ретинол, и се абсорбират директно.

Растителни източници на витамин А

Всичко, което трябва да знаете за източниците на витамин А

Твърди се, че някои сезонни плодове и зеленчуци са богати на витамин А. Те се намират като каротеноиди, които ще бъдат превърнати от тялото в ретинол по време на храносмилането, който след това може да се използва.

По-долу са някои от често срещаните растителни източници на витамин А.

- манго;

- кайсии;

- папая;

- моркови;

- сладки картофи;

- пъпеш;

- камби;

- царевица;

- амарант;

- спанак.

Витамин А изисква малко мазнини в диетата, което ще помогне за по-доброто му усвояване.

Дефицит на витамин А

Лекият дефицит може да причини умора, безплодие и податливост към инфекции. Но сериозният дефицит може да причини нощна слепота, суха кожа и коса, неправилни петна по бялото на окото, тежка сухота на окото.

Как да задоволим нуждите си от витамин А

Всичко, което трябва да знаете за източниците на витамин А

Не е трудна задача да задоволим нуждите на тялото си от витамин А. Това може просто да се постигне чрез поддържане на баланс и чрез включване на здравословни зеленчуци, сезонни плодове и цветни зеленчуци във вашите ястия.

Тъй като витамин А е мастноразтворим, той трябва да се консумира с малко мазнини, за да се абсорбира ефективно в кръвта ни. Така че добавете малко зехтин или здравословна мазнина в салатата си или малко гхи или масло към ястията с моркови и спанак, за да помогнете на витамин А да достигне до вашата система

Малабсорбцията на витамин А може да се случи, когато има цьолиакия, болест на Крон, алкохолизъм, цироза и кистозна фиброза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest