Витамин А е група мастноразтворими витамини и е хранително вещество, което тялото ни не може да произвежда. Следователно трябва да бъде включено в нашата диета. Витамините са основно необходими в малки количества, за да подпомогнат функционирането и здравето на тялото ни.
Видове витамин А
Има два вида витамин А. Единият е предварително образуван витамин А (ретинол), който основно се намира в животински продукти, обогатени храни и витаминни добавки. Друг е провитамин А (каротеноиди) като ликопен, лутеин и зеаксантин, които се извличат от растителни продукти.
Ползите от витамин А
- Поддържа целостта и функцията на всички повърхностни тъкани като кожата, лигавицата на дихателните пътища, червата, пикочния мехур и вътрешното ухо и око;
- Антиоксидантните свойства на витамин А предпазват тялото ни от някои видове рак;
- Той помага при производството на бели кръвни клетки;
- Помага за развитието на здрава имунна система;
- Витамин А помага за образуването на лигавица в тъканите на кожните клетки, която действа като бариера за инфекция;
- Витамин А е от решаващо значение за зрението и също така предотвратява свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Подпомага здравето на очите;
- Витамин А помага за развитието на сперматозоиди и яйцеклетки, в репродукцията, а също така помага за здравето на плацентата, развитието на феталната тъкан и растежа на плода.
Източници на витамин А

Животински източници на витамин А
- Черен дроб (говеждо, козе, пилешко);
- Рибено масло;
- Рибен черен дроб;
- Яйчен жълтък;
- Млечни продукти като мляко, сирене и масло.
Те се намират в активна форма, т.е. ретинол, и се абсорбират директно.
Растителни източници на витамин А

Твърди се, че някои сезонни плодове и зеленчуци са богати на витамин А. Те се намират като каротеноиди, които ще бъдат превърнати от тялото в ретинол по време на храносмилането, който след това може да се използва.
По-долу са някои от често срещаните растителни източници на витамин А.
- манго;
- кайсии;
- папая;
- моркови;
- сладки картофи;
- пъпеш;
- камби;
- царевица;
- амарант;
- спанак.
Витамин А изисква малко мазнини в диетата, което ще помогне за по-доброто му усвояване.
Дефицит на витамин А
Лекият дефицит може да причини умора, безплодие и податливост към инфекции. Но сериозният дефицит може да причини нощна слепота, суха кожа и коса, неправилни петна по бялото на окото, тежка сухота на окото.
Как да задоволим нуждите си от витамин А

Не е трудна задача да задоволим нуждите на тялото си от витамин А. Това може просто да се постигне чрез поддържане на баланс и чрез включване на здравословни зеленчуци, сезонни плодове и цветни зеленчуци във вашите ястия.
Тъй като витамин А е мастноразтворим, той трябва да се консумира с малко мазнини, за да се абсорбира ефективно в кръвта ни. Така че добавете малко зехтин или здравословна мазнина в салатата си или малко гхи или масло към ястията с моркови и спанак, за да помогнете на витамин А да достигне до вашата система
Малабсорбцията на витамин А може да се случи, когато има цьолиакия, болест на Крон, алкохолизъм, цироза и кистозна фиброза.
Коментари