Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата

Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата

Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата

Зимата се характеризира с къси дни, мрачно и студено време, а от храната отсъстват значителна част от зеленчуците, които зареждат тялото с витамини, минерали и фибри. Имунитетът спада и тялото става податливо на зимните вируси и простуди.

Все пак има значително число български зеленчуци, които могат да се набавят и през зимата, и то в прясно състояние, защото вносните вървят с редица проблеми, като се започне от пластмасовия вкус и се стигне до третирането им с химикали, за да издържат на транспортирането. Те освен това се берат зелени и затова полезните съставки са в минимални количества в тях.

Ето кои са пресните зеленчуци, които не бива спираме да ядем през зимата. Добавяйте ги редовно като салата или гарнитура на зимните гозби.

Българските зеленчуци в прясно състояние, които могат да се консумират, защото са достъпни и през зимата, са типични за нашите географски ширини, добре познати са ни и лесно приложими в традиционните български рецепти.

Това са праз лук, моркови, гулия, алабаш, цвекло, зеле, репички, картоф, червен лук, чесън, карфиол. Ето какви ползи носят за организма през зимата някои от тях.

Цвекло

Зимни зеленчуци

Червеното цвекло е най-добрият избор за младите дами, които искат да поддържат фигурата и кожата си. Този зеленчук съдържа аминокиселини, антиоксиданти, витамини и въглехидрати. Наличието на бетаин в цвеклото действа върху мазнините в тялото, а растителните влакна подкрепят храносмилателните процеси. Полезно е за прочистване на организма, най.вече на черния дроб, за нормализиране на теглото, за метаболизма, за разширяване на кръвоносните съдове, за предпазване на червата и стомаха от натрупването на вредни вещества, причиняващи рак.

Репички

Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата

Богатството на витамини В, С и РР, на минерали калий, натрий, магнезий, фосфор, антоцианини прави тази коренова култура не само приятна на вкус, но и много полезна като добавка към супи и салати.

Репичките са полезни при липса на апетит, диабет, хронични възпаления, общо изтощение на организма, нарушения в секрецията на жлъчка, заболявания на зъбите и венците или наднормено тегло.

Червен лук

Зеленчуци, които да не спирате да ядете зимата

Казват, че лукът пази от 7 заболявания, в това число и червеният. Цветът му е много важен при избора на този зарзават, тъй като задължително на трапезата през зимата трябва да има червени зеленчуци. Червеният цвят се дължи на антиоксидантите, които ги има в червения лук, но не и в обикновения. Особеност на този зеленчук е съдържанието на сяра, която е отлично оръжие срещу токсините. Той профилактира рака, неутрализира токсините, укрепва стените на съдовете, има противовъзпалителен ефект. Червеният лук укрепва стените на кръвоносните съдове и създава колаген за тялото.

Зелето и карфиолът са чудесни за зимна прясна салата, а с моркови може да се прави почти всичко, включително и прочутият сок от моркови. Картофите са единственият зимен зеленчук, при който трябва да се вземе предвид високо въглехидратното му съдържание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest