Какво е карагенан?

Какво е карагенан?

Малко хора са чували за карагенан, а той е навсякъде в хранителните продукти, дори в биохраните. Добре е да се знае какво представлява, защото масово го ползваме.

Какво представлява карагенанът

Карагенан е хранителна добавка за сгъстяване и консервиране на храни и напитки. Представлява полизахарид, извличан от различни червени водорасли от семейство Rhodophyceae. Получава се след като се смесват екстракти от тях с алкални вещества.

Ядливото водорасло произхожда от Британските острови и е част от кухнята от стотици години. Хранително-вкусовата промишленост го използва като сгъстяващо средство и желиращ агент. Подобна употреба има желатинът, но той е произведен от животински продукти, а карагенанът е алтернатива за вегански продукти.

През 50-те години на миналия век започва употребата му, а десетилетие след това започват спорове за здравословните вреди от карагенана. Смята се, че е причинител на възпаления на стомашно-чревния тракт, язви, увреждания на храносмилателната система.

Приложения на карагенана

Тази добавка може да бъде разпозната на етикетите като Е407. Няма вкус или хранителна стойност и е в ролята на сгъстител и стабилизатор. Има ниско съдържание на мазнини и често е свързващ агент в преработени деликатеси от месо.

Намира се в храни като: извара, сметана, сладолед, бадемово мляко, кокосово мляко, деликатесни меса, консервирани супи и бульони, адаптирани млека за бебета. В някои напитки и дъвчащи витамини също се открива карагенан.

Какво е карагенан?

Полезен или вреден е карагенанът

Има много спорове за вредите от карагенана. Смята се, че на нея се дължат толкова сериозни заболявания като колит, синдром на раздразненото дебело черво, ревматоиден артрит и рак на дебелото черво.

Има и напълно противоположно схващане, според което карагенанът не предизвиква никакви сериозни проблеми от здравословен характер и даже има противомикробни и полезни за човешкото тяло качества.

Описани са страничните ефекти от добавката карагенан - подуване на корема, диария, коремни болки и спазми.

Хранително-вкусовата промишленост е против отпадането на карагенан от съставките в храните, тъй като той прави органичната храна приятна на вкус и с добра текстура. Премахването на карагенан може да доведе до избягване на органични храни.

Страдащите от симптомите, характерни за тази добавка, трябва да я изключат от храната, за да се потвърди или отхвърли непоносимостта към нея.

Виж също кои са най-опасните консерванти в храните и кои Е-та да избягваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest