В търсене на по-здравословна и разнообразна алтернатива в кухнята, все повече хора се обръщат към суперхраните. Сред тях блести с особена сила аронията – плод, известен със своите изключително силни антиоксидантни свойства.
Макар често да я срещаме под формата на сок или сушени плодове, напоследък все по-популярно става брашното от арония – иновативен продукт, който заслужава място във всяка кухня. Неговите безценни качества ни пренасят в един нов кулинарен свят, където възможностите ни стават неограничени.
Какво представлява брашното от арония
Брашното от арония се получава чрез смилане на изсушените плодове на аронията. То запазва голяма част от полезните вещества в плода – витамини, минерали и най-вече мощните антиоксиданти, които правят аронията известна. Това брашно е тъмно на цвят, с леко стипчив вкус, който придава интересен характер на всяко ястие. Има наситен цвят, богато е на антиоксиданти, витамини C и E, фибри и полифеноли.
Има леко тръпчив, плодово-сладък вкус.
Предимства на брашното

Брашното от арония като натурален продукт има много ползи за здравето.
- Богато на антиоксиданти – подпомага борбата със свободните радикали, забавя процесите на стареене и подпомага имунната система;
- Подпомага кръвоносната система – аронията е известна с положителното си влияние върху кръвното налягане и холестерола;
- Подобрява храносмилането – благодарение на високото съдържание на фибри;
- Подходящо за диабетици – има нисък гликемичен индекс и може да се включва в различни режими на хранене.
Как се произвежда брашното от арония
Аронията се бере в края на лятото или началото на есента, когато плодовете са узрели, тъмнолилави и с наситен вкус.
Плодовете се измиват добре, за да се отстранят замърсявания, листа и дръжки.
Най-важната стъпка. Плодовете се дехидратират при ниска температура (обикновено под 45°C), за да се запазят:
- витамини (особено C);
- антиоксиданти (антоциани);
- фибри и ензими.
Сушенето на аронията може да се извърши в: дехидратор, специална сушилня за плодове, фурна с вентилатор на ниска температура.
След пълно изсушаване аронията се смила на фин прах с помощта на каменна мелница, при традиционна или биопродукция, кухненски блендер или мелница за подправки, в домашни условия.
Как да използваме брашното от арония в кухнята

Брашното от арония не замества изцяло пшеничното брашно, но е чудесно допълнение към различни рецепти:
- Добавка към смутита и йогурти – само 1-2 чаени лъжички ще придадат вкус и цвят;
- В домашни печива – комбинирайте го с други брашна при приготвянето на мъфини, палачинки, хляб или бисквити;
- В здравословни десерти – смесете го с ядки, сушени плодове и мед за сурови енергийни барчета;
- Като естествен оцветител – придава красив виолетов оттенък на кремове, глазури и теста.
Ето една лесна и вкусна домашна рецепта за шоколад с брашно от арония – здравословна алтернатива, пълна с антиоксиданти и наситен вкус.
Домашен шоколад с брашно от арония
Необходими продукти:
100 г какаово масло (или кокосово масло за по-мек вариант)
4 с.л. натурално какао
1–2 с.л. брашно от арония
2–3 с.л. кленов сироп или мед (на вкус)
1 ч.л. ванилов екстракт (по желание)
Щипка сол
Натрошени ядки, сушени плодове, семена или кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Разтопете мазнината: В малка тенджерка на водна баня (или на слаб огън) разтопете какаовото/кокосовото масло.
Добавете сухите съставки: Когато се разтопи напълно, добавете какаото и брашното от арония. Разбъркайте добре, докато се получи гладка смес.
Овкусете: Добавете подсладителя, ванилията и щипка сол. Разбъркайте отново до хомогенност. Опитайте и коригирайте сладостта според вкуса си.
Изсипете и охладете: Изсипете сместа във форма (може и силиконова за бонбони или малък съд, покрит с хартия за печене). Поръсете с ядки/сушени плодове ако желаете.
Оставете да стегне: Приберете в хладилник или фризер за поне 1 час, докато се втвърди.
Ще получите шоколад с леко плодово-тръпчив вкус от аронията – идеален за любителите на натурални десерти с леко горчиво-плодов нюанс.
Използвайте брашното от арония в съотношение около 10-20% от общото количество брашно в рецептата.
Съхранявайте го на сухо и тъмно място, в добре затворен съд.
Комбинирайте с по-сладки или ароматни съставки, за да балансирате стипчивостта.
Брашното от арония е не само интересна новост, но и ценен съюзник за по-здравословно меню. С него можем да обогатим ежедневните си ястия, като едновременно добавим вкус, цвят и полезни вещества. Дайте му шанс и открийте нови любими рецепти!
Вижте още здравословни идеи какво да направим със замразена арония, както и не пропускайте да разберете кога аронията може да е опасна.
Коментари