Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Касисът – полезен ли е при алергии и вирусни инфекции?

Касисът – полезен ли е при алергии и вирусни инфекции?

Черен касис

Сред пъстрия свят на горските плодове, черният касис (Ribes nigrum) често остава в сянка на по-популярните малини, боровинки и ягоди. Но подценяването му е грешка – този дребен тъмен плод е истинска съкровищница от полезни вещества. Освен че има богат, леко тръпчив вкус, който идеално се вписва както в сладкиши, така и в чайове с касис и сокове, касисът е и естествен имуностимулатор.

Все по-често се говори за неговите възможни ползи при алергии и вирусни инфекции. Но какво казва науката? Можем ли наистина да разчитаме на касиса като естествен помощник в борбата с неприятните симптоми на хрема, кашлица, възпаления и алергични реакции?

Какво съдържа касисът

За да разберем потенциала на касиса, трябва първо да се запознаем с неговия състав. В 100 грама пресен касис се съдържат:

- Около 200 mg витамин C – над три пъти повече от портокалите;

- Антоциани – силни антиоксиданти, които придават характерния тъмновиолетов цвят;

- Гама-линоленова киселина (GLA) – важна мастна киселина, откриваща се най-вече в семената;

- Флавоноиди и полифеноли – биоактивни съединения с противовъзпалително действие;

- Витамини от група B, витамин A, витамин E;

- Минерали – калий, желязо, калций, магнезий и др.

Този коктейл от вещества прави касиса не просто вкусен плод, а истинско природно лекарство, което заслужава да присъства по-често в менюто ни.

Касис и вирусни инфекции – как помага

Касис
Снимка: Pezibear/pixabay.com

1. Високото съдържание на витамин C

Касисът е един от най-богатите на витамин C плодове. А този витамин играе ключова роля в поддържането на здрава имунна система. Той стимулира производството и активността на белите кръвни клетки – първата линия на защита срещу вируси и бактерии. При редовна консумация витамин C може:

- Да съкрати продължителността на настинка;

- Да облекчи симптомите на грип;

- Да подпомогне възстановяването при вирусни инфекции.

2. Антивирусна активност

Изследвания в Япония и Европа показват, че екстрактите от касис имат инхибиращ ефект върху някои вируси, включително инфлуенца А и В (грипни вируси). Смята се, че антоцианите и полифенолите пречат на вирусите да се прикрепят към клетките и да се размножават.

3. Противовъзпалително действие

При вирусна инфекция често се развиват възпалителни процеси – болки в гърлото, подуване на лигавицата, температура. Касисът, благодарение на антиоксидантите си, намалява възпалението и подпомага регенерацията на тъканите.

Касис и алергии – възможен съюзник

Алергиите са прекомерна реакция на имунната система към иначе безвредни вещества – прах, полени, храни. Най-често срещаните са сезонните алергии (сенна хрема), кожните реакции и астмата. Касисът може да помогне по няколко начина:

1. Гама-линоленова киселина (GLA)

Чай от касис

Маслото от семена на касис съдържа GLA – есенциална омега-6 мастна киселина, която подпомага баланса на възпалителните процеси в организма. Приемът ѝ се свързва с:

- Намаляване на хремата и сърбежа в носа;

- Облекчаване на симптомите на екзема;

- Подобряване на състоянието при алергична астма.

2. Антихистаминов ефект

Някои проучвания сочат, че флавоноидите в касиса могат да възпрепятстват освобождаването на хистамин – основен медиатор в алергичните реакции. Това означава, че плодът може да действа като естествен антихистамин, без страничните ефекти на синтетичните лекарства.

3. Укрепване на бариерите

Здравата лигавица на носа и гърлото е първата линия на защита срещу алергени. Антиоксидантите в касиса укрепват клетъчните мембрани и помагат на организма да се защити от навлизането на дразнители.

Начини на консумация

Отвара от касис и шипки

Черният касис може да се използва в различни форми:

- Свежи плодове – най-добър избор през лятото, когато е сезонът му;

- Замразени – запазват почти всички хранителни свойства;

- Сок от касис – концентриран източник на витамини, но е важно да се избира такъв без добавена захар;

- Чай от листа или плодове – традиционно използван при настинки и кашлица;

- Масло от семена на касис – често се приема като хранителна добавка.

Важно: има ли противопоказания

Касисът е безопасен за повечето хора, но има някои изключения:

Хора, приемащи антикоагуланти (разреждащи кръвта), трябва да внимават, тъй като касисът може да има леко разреждащо действие.

При тежки алергии или непоносимост към горски плодове, консултацията с лекар е задължителна.

Прекомерният прием на сок от касис може да раздразни стомаха поради киселинността му.

Заключение: полезен ли е касисът при алергии и вируси

Определено да – касисът е една от най-ценните природни храни, когато говорим за подкрепа на имунитета и борба с възпаленията. Благодарение на богатия си състав, той може да се използва както превантивно, така и като допълнение към традиционното лечение при:

- Простуда и грип;

- Вирусни инфекции;

- Алергични състояния;

- Възпалителни процеси.

Разбира се, той не е чудодеен лек, но включването му в ежедневната диета – под формата на пресен плод, сок или чай – може да направи осезаема разлика в начина, по който организмът ни се справя с външни дразнители и вируси.

Вижте още как да прилагаме листата от черен касис, както и разберете какво става с тялото ви при хапването на касис.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest