Плюсовете на панировките са много, но най-съществения от тях е, че панираният продукт успява да запази сочността си. На практика той се приготвя, изпържва се, но заради панировката, която го предпазва, остава с всичките си сокове.
Съществуват много видове панировки, които са подходящи за различни продукти – за месо, за зеленчуци. Повечето от тях са универсални и могат да се използват и за сирена, кашкавал, различни зеленчуци, рибни продукти.
Най-разпространената от панировките е тази с яйца, брашно, може да се добави и галета. Тя е подходяща за всякакви видове продукти - чудесен избор при паниране на сирене. Парчето се овалва в яйце – брашно или галета – яйце.
След като стане златисто на цвят го обръщате. Това е т.нар двойна панировка. Обикновената е единично потапяне първо в брашно после в яйце и слагате в сгорещената мазнина.
Ако искате да панирате кашкавал успешно – без той да се разтече в тигана, трябва да използвате за панировка студена вода, галета, брашно и яйце. Първо потапяте парчето в студената вода, след това го овалвате много добре в брашното, след което го овалвате в яйце, после в галета, отново яйце и слагате в силно сгорещена мазнина. По този начин кашкавалът ще запази формата си и няма да изтече.
Панировката с бира е често използвана и най-подходяща при приготвянето на байганети. Благодарение на бирата, хапките след като с изпържени, се надуват и стават много вкусни. Необходими са ви яйца, брашно, бира, сол, черен пипер и ако предпочитате можете да добавите още някакви подправки. Всичко това се смесва в един съд, а гъстотата на панировката трябва да бъде като боза.
Потапяте парчета кренвирши, шунка, лук, моркови, каквото сте решили да приготвите и след това с лъжица изсипвате в тигана с повечко олио, като, разбира се, отцеждате леко в ръба на купата.
И според професионалната куланария, ако сте улучили правилната пропорция на панировката, след като се изпържат от едната страна, байганетите сами се обръщат от другата.
За риба също има определена панировка, с която вашите рибни филенца стават хем крехки, хем хрупкави. За да си я приготвите, са ви необходими – яйца, царевично брашно (става по-вкусно, отколкото с бяло), прясно мляко.
Всичко това се смесва и разбива – точни пропорции е трудно да се кажат – сместа трябва да бъде както при панировката на байганетите – с гъстотата на боза.
Коментари