gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-опасните консерванти в храните

Най-опасните консерванти в храните

Преглеждане на етикета за консерванти
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Да се храним здравословно е една от най-обсъжданите теми – какво да консумираме, какво да премахнем напълно от менюто си и защо. Диетите все по-напористо заливат съзнанието на хората и често се достига до вманиачаване на темата храна и хранителни продукти. От една страна е чудесно всеки да има култура на хранене, което съвсем не се изчерпва с държанието ни на трапезата.

Културата на хранене включва в себе си и това с какво да се храним, какво да търсим на етикетите на хранителните продукти, кое е полезно за нашия организъм. От друга страна, обаче, здравословният начин на хранене ни прави много бдителни затова какво си купуваме и какво слагаме на масата – стига да не се достига до крайности, това може да ни донесе само плюсове. Все повече хора започват да се оглеждат за биохрани, да четат по етикетите на продуктите, които купуват – какво съдържа и да си задават въпроса какво е Е209 или Е216.

Ще разгледаме какво означават всички тези Е-та в хранителните продукти или поне онази част от консервантите, която е добре да избягваме. Какво ни доставят и вредят ли ни по някакъв начин и кои са всъщност най-опасните консерванти в храните са въпроси, които може би всеки си задава. Всички видове консерванти, оцветители, подобрители и прочие в храната могат да бъдат вредни, макар често производителите да се опитват да ни убедят, че те не просто не са вредни, а дори напротив – полезни са.

Консервантите се отбелязват на етикетите със знак Е и цифра след тях. Всъщност, за да разгледаме само консервантите трябва да кажем, че те са от Е200 до Е290. И тъй като това са много видове консерванти, ще разгледаме онези, които в действителност са опасни и крият риск за нашето здраве:

Преглеждане на храните за консерванти

Канцерогенни са следните консерванти – от Е210 до Е217 (съдържат се предимно в сокове, газирани и ободрителни напитки, пастети с лют привкус), както и Е240, Е249;

От Е230 до Е233 – това са консерванти, които могат да дразнят кожата ви и да причинят кожни проблеми, използват се предимно за земеделски цели. Същите тези добавки (плюс Е239) могат да предизвикат и някаква алергична реакция. Е233 води също и до затлъстяване.

Ако сте хипертоници, трябва да внимавате с храни, които съдържат консервантите Е250, Е252 и Е254. Е250 можем най-често да срещнем в наденици и кренвирши – тази добавка е канцерогенна и продукти, които съдържат този консервант, са забранени в някои страни.

В Австралия много голяма част от тези консерванти са забранени. За да бъде малко по-ясно – онези консерванти, за които не е известно да са причинили някакви последствия са - от Е201, Е202, Е203, Е234 (съдържа се в доматеното пюре, както и в бира), Е260 (използва се за туршии), Е262.

Онези, които е добре да избягвате са – от Е210 до Е217, Е220, Е226, Е227, от Е236 до Е239, Е250, Е252.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest