Бамя

AdminAdmin
Администратор
95442k
Ползи от Бамя

Бамята е една от най-старите култивирани зеленчуци на земята. Бамята е растение, което произхожда от Африка. Пренесена е в САЩ от африканските роби преди около 3 века и бързо добива популярност. Според хронистите, султаните в древните арабски страни били луди по бамя.

Бамята е член на семейство Слезови и е тясно свързана с хибискус и памуковите растенията. Образува големи жълти цветове.

Бамя може да се намери от май до октомври и разбира се е на разположение през цялата година в Африка. Тя се предлага замразена, консервирана и маринована. Древното населени на Етиопия и Судан започнали да култивират бамя още в далечния ІІ век преди Новата ера. Бамята е позната в целия свят, което никак не бива да ни учудва, защото е култивирана преди 3000 години. За най-големи производители на бамя се считат Пакистан, Нигерия и Индия.

Състав на бамя

Бамя

Бамята е зеленчук, много богат на витамини от В групата, витамин С, Е и К. От минералния състав, най-високо е съдържанието на калий, магнезий, фосфор, калций и желязо.

100 г бамя съдържа 2 г белтъци, 90.17 г вода, 0.1 г мазнини, 3.2 г фибри, 3.8 г въглехидрати, 21 мг витамин С. Подходяща е за хора, които спазват диетични режими, защото съдържа само 25 калории в 100 г продукт.

Избор и съхранение на бамя

Стръкчетата бамя растат върху храсти и приличат на зелени чушки големи колкото пръст. Бамята се събира, когато не е узряла напълно. Изключително важно е прясната бамя да се бере млада, тъй като ако се остави да престои повече от осем дни след съзряването й става негодна за готвене. У нас бамята узрява в средата на юли и е готова за храна. В някои краища на България се сушат нанизи от бамя за през зимата, подобно на червените чушки. Най-разпространеният сорт бамя в България е Цариградската бамя.

При закупуването на прясна бамя трябва да се следи чушките да са млади, без никакви следи от наранявания. Те също трябва да бъдат крехки, но не и меки. Не трябва да се купува бамя, която е дълга повече от 4 инча, защото това е знак, че е вече стара. Плодовете на бамя са тънки, дълги и заострени.

Бамята е необходимо да се приготви възможно най-скоро след закупуването й. Възможно е също да се съхранява в хладилник, но трябва да се постави в хартиена торба, амбалажна хартия или абсорбираща хартиена кърпа. Не е препоръчително да се съхранява в затворена найлонова торба или контейнер. Прясната бамя е възможно да се съхрани свежа в продължение на не повече от 3 дни в хладилник.

Кулинарна употреба на бамя

Младите шушулки на бамята са покрити с тънък мъх, който трябва да се премахне преди готвенето и. За да се отстранят власинките на бамята, преди готвене бамята се измива и се разтрива със сол и оцет след което се изплаква. Почистете я, като отрежете дръжката и връхчето й. Бамята намира широко приложение при направата на ястия, вкусна зимнина и туршии.

Бамя

Бамята е пихтиесто растение, което съдържа хлъзгава, лепкава субстанция при рязане. Това вещество придава на бамята свойство на плътност. Ето защо тя е толкова често употребявана за приготвяне на супи и яхнии.

Бамята може да се консумира сурова, маринована или сготвена по различен начин. Много хора предпочитат да я консумират пържена или панирана, тъй като това намалява нейната лепкавост. Бамята може да се използва в салати. Лекия и вкус успешно се съчетава с различните видове месо, ориз и други зеленчуци. Зрелите плодове на бамята не стават за кулинарна обработка, но в някои страни използват семената като заместител на кафето.

Някои хора не харесват слузта, която бамята пуска по време на готвене, но именно тя сгъстява ястието. Ако все пак, въобще не искате да има подобна слуз, накиснете бамята предварително в изстуден сок от лимон за около 2 часа. Друг вариант за премахване на слузта е просто да я бланширате за 5 минути във вода и оцет.

Бамята е много разпространена в арабската, азиатската и африканската кухня. В Бразилия я наричат киабу, в Куба е позната като кимбомбо, а в Мексиканския залив на САЩ зимата редовно похапват гъмбо - гъста пикантна яхния.

Здравословни ползи от бамята

Бамята е полезна при лечението на възпалителни заболявания на стомаха и червата поради многото слизести вещества в състава и. Тя намира широка употреба в диетите за отслабване и при заболявания на обмяната на веществата, ускорява метаболизма.

Полезна е и при болни с проблеми в сърдечно-съдовата система, бъбреците и при хипертонична болест. Бамята е много лесно смилаем зеленчук, което я прави идеална за хора с болен стомах. Съдържащия се в нея провитамин А осигурява здрави кости и зъби, остро зрение.

Интересен факт е, че от шушулките на бамята е получен растителен екстракт, който се използва като заместител на широко разпространения ботокс. Този екстракт намалява свиването на мускулите и им действа отпускащо. Също така неутрализира вредните вещества за клетките и свободните радикали. Предпазва от преждевременното стареене. Бамята е доказано полезна храна за болни от чернодробни и бъбречни заболявания.

Бамята се радва на голяма почит при хората, спазващи диети, защото не само ускорява метаболизма, но е много нискокалорична.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес