Овче Мляко

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Овче мляко
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Млякото представлява хранителна биологична течност, която се образува и складира в млечната жлеза на бозайниците. Точно млякото е единственият продукт, който природата е създала за изхранването на подрастващите поколения. В нашата страна овчето, кравето и козето мляко са най-разпространените. Нека разгледаме по-подробно свойствата и качествата на овче мляко.

Неповторимите свойства на овчето мляко са добре познати още от най-древни времена.

То притежава нежен оттенък и много високи вкусови качества. Овчето мляко е любим продукт на много трапези, но първенството все още принадлежи на кравето мляко.

Овчето мляко е изключително популярно в Гърция, Италия, Средна Азия и страните от Близкия Изток.

Състав на овче мляко

По химичен състав овчето мляко надминава значително кравето. В овчето мляко има много по-големи количества мазнини, калций, белтъчини, кобалт и фосфор. Витамините от В-комплекса също са повече. Овчето мляко е изключително богато на заменими и незаменими мастни киселини. Усвоява се много добре от организма.

Овчето мляко съдържа големи количества витамин А и витамин D. Вкуса и миризмата му се определят до голяма степен от съдържащите се капринова и капронова киселина в неговите мазнини. По-белият цвят на овчето мляко се дължи на по-малкото съдържание на пигмента каротин.

100 г овче прясно мляко съдържа 95 ккал, 5.4 г белтъчини, 6 г мазнини и 5 г въглехидрати.

Избор и съхранение на овче мляко

Овче прясно мляко

Купувайте овче мляко, което е съхранявано в хладилник. Задължително погледнете етикета, върху който трябва да има информация относно производителя и срока на годност. Съхранявайте овчето мляко в хладилник, но не на рафтчетата на вратата, защото честото отваряне може да стане причина за по-бързото разваляне на продукта.

Овче мляко в кулинарията

Вкусът на овчето мляко значително се доближава до този на кравето. Овчето мляко може да се използва в абсолютно всички рецепти, в които присъстват козе и краве мляко. От овче мляко се правят едни от най-вкусните сирена, кашкавал и кисело мляко. Важно е да се отбележи, че сиренето от овче мляко се предпочита дори от хора, които по принцип не са почитатели на този продукт.

Овче мляко се използва за традиционната рецепта катък. Цеденото овче мляко се комбинира с различни плодове, мед или орехи и се превръща в чудесен десерт.

Ползи от овче мляко

Овче Мляко

Високото съдържание на калций и цинк го правят изключително полезно за здравето. Приемането на високи количества калций е задължително след всяко прекарано по-тежко и инвалидизиращо заболяване. Цинкът е от съществено значение за здравата кожа. Съотношението на калций и фосфор в млякото е почти перфектно, което го прави много лесно усвоимо.

Овчето мляко е ценно средство при борбата срещу остеопороза, защото освен калций съдържа и много високи количества витамин D. Ако страдате от лактозна непоносимост, най-добре се обърнете към овчето мляко, защото лактозата в него не е толкова опасна, колкото в козето и кравето мляко. Овчето мляко подобрява работата на стомашния тракт.

Лечебните свойства на овчето мляко до голяма степен са свързани с лесно усвоимите порции минерали и витамини, които се съдържат в него. Това го превръща в наистина безценен терапевтичен продукт, който много често се предписва за предотвратяване недостиг на калций, фолиева киселина и витамин В12.

Овчето мляко оказва благотворно влияние при болните от астма и страдащите от тежки кожни заболявания. То е перфектно средство за прочистване на кръвта.

Резултатите от проведено във Флоренция изследване сочат, че редовната консумация на овче сирене помага на организма да неутрализира маркерите, свързани с появата на сърдечни заболявания.

Установено е още, че овчето мляко е изключително богато на линолова киселина, която помага за настъпване на положителни промени по отношение на медиаторите на възпаленията и образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове.

А с домашното овче мляко може да приготвите всяка една от свотие любими рецепти за бухтички или малки кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес