Синьо Сирене

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Синьо сирене
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.
Виж ››

Едни от най-вкусните деликатеси на този свят са се появили заради ненаситността на хората или пък съвсем случайно. Обикновено когато плесента се появи сама по някой продукт, той мигновено бива изхвърлян, но не така стои въпросът с любимото на милиони хора синьо сирене.

При него микроорганизмите се развъждат съвсем преднамерено – това означава, че се създават специални условия за развитие, а култивирането е грижовно и дълго. Това плесента вече е „благородна“ и дори има родословие. Сините сирена се наричат така именно заради сините нишки, които прорязват повърхността им от всички страни.

Синьото сирене е изключително вкусно, но много от нас не могат да се престрашат да го опитат, само заради убеждението, че това е плесенясало сирене. Нека разгледаме най-известните видове сини сирена и малко от тяхната история.

Видове синьо сирене

Рокфор – без абсолютно никакво съмнение ще ви съобщим, че това е най-известното синьо сирене в целия свят. Начинът на производството му и до ден днешен се пази в строга тайна. За оригинален Рокфор се приема само онзи, който е отлежал в пещерите Cambalou, в подножието на Рокфор су Сузон. Това е район във Франция, където отглеждането на овце е основен поминък от векове и може би затова именно там се е зародила неповторимата технология за узряването на сирене в пещери, в резултат от което се образува благородната плесен Penicillium roqueforti. Повърхността на пита Рокфор е покрита с винаги влажна бяла коричка. Вътрешността е маслено-жълта с плесен, а вкусът има лек орехов нюанс.

Синьо сирене със смокини

Съществува и легенда за създаването на Рокфор, която разказва за млад овчар, който пасял всеки ден своите овце на хълм, недалеч от селцето Рокфор. Веднъж покрай него минала прелестна девойка, заради която той загубил ума и дума и забравил своята закуска – комат ръжен хляб и прясно овче сирене в пещерата. Той хукнал да ухажва девойката, а в пещерата се върнал едва след няколко дни. Видял че сиренето е придобило странен вид – цялото било покрито със синьо-зелена плесен. Предпазливо отхапал от сиренето и останал изумен от невероятния му вкус.

Горгонзола – това е най-известното италианско сирене.

Произвежда се единствено от козе мляко или краве мляко, а в някои случаи – от смес между двете. Горгонзолата е много вкусно ронливо сирене, което притежава масленост около 48%. Вкусът на горгонзолата е пикантен, с леки сладникави нотки. Вътрешността на сиренето е белезникаво бяла до светло жълта. Съществуват три вида горгонзола – сладка, пикантна и натурална.

Блю д‘Аверн – също изключително известно синьо сирене. Притежава много силна, дори агресивна миризма и вкус, в който преобладават цветните и тревистите тонове. За разлика от Рокфор, Блю д‘Аверн има значително по-маслена консистенция. Намира много широко приложение в кулинарията, комбинира се добре с вина и ядки.

Фурм д‘Амбер – произвежда се в района на френския град Амбер. Това е едно от най-меките сини сирена, не само като консистенция, но и като вкус и аромат. Фурм д‘Амбер се отличава с неагресивен аромат и жълто-оранжев цвят, прорязан от синьо-зелени до сиво-жълти вени. Кората на сиренето е суха и трябва да се отстрани при консумация. Вътрешността е кремообразна с характерна миризма на изба.

Стилтън – английско синьо сирене, което се предлага в два варианта – синьо сирене и обикновено. Белият Стилтън обаче не е широко разпространен и се среща само в пределите на Обединеното кралство. Синият Стилтън се отличава със своя жълто-оранжев цвят, който целия е прорязан от синьо-зелени вени. Ароматът му е много силен, но кората е доста твърда, поради което не се консумира.

Избор и съхранение на синьо сирене

Синьото сирене може да се открие в по-големите хранителни вериги, където се предлага в малки разфасовки. Цената на синьото сирене е сравнително висока, но все пак вкусът му си заслужава. Избирайте синьо сирене, което има наситени нишки, защото се смята за по-качествено. Проверявайте етикета за срок на годност. Съхранявайте синьото сирене добре опаковано в хладилник, за да не изсъхва.

Супа със синьо сирене

Синьо сирене в кулинарията

Синьото сирене набира много широка популярност в кулинарията. То се прибавя към салати и супи, предястия и основни ястия. С него се поръсват пици, а сосът от синьо сирене вече е почти неразделна част от ястията с броколи и пилешко месо.

Освен за броколи, сосът от синьо сирене може да се използва за различни предварително сварени зеленчуци, а настърганото синьо сирене придава невероятен и различен вкус на иначе така познатия сварен ориз. Синьото сирене е изключително подходящо за пълнене на зеленчуци.

Разбира се синьото сирене е толкова вкусно и ароматно, че може да се консумира самостоятелно, а единствена подходяща компания за него е червеното вино. Ако прибавите и няколко резенчета плод (смокиня, круши или сладко грозде), бъдете сигурни, че това е едно от най-силните кулинарни удоволствия, които може да изпитате.

Ползи от синьото сирене

Синьо сирене Рокфор

Последните изследвания показват, че синьото сирене е не само вкусно, но и полезно за здравето. Според учените, стигнали до този извод това сирене допринася за добрата работа на червата, забавянето и артрита и забележете – забавя физическите признаци на стареене. Оказва се, че французите дължат своето дълголетие не само на червеното вино, но и на сиренето. Синьото сирене е полезно за сърцето и предпазва от сериозни заболявания като инфаркт.

Вреди от синьото сирене

Голяма част от експертите по хранене са убедени, че синьото сирене не носи ползи за здравето, а напротив – вреди много. Синьото сирене не се препоръчва за консумация от бременни жени и кърмачки, а всички останали са застрашени от прекалено високата му соленост и съдържанието на мазнини в него. Твърди се, че синьото сирене не помага, а вреди на сърцето, причинява затлъстяване и всички негативи свързани с това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3.9
52
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
лидия
лидия
16.07.2014 13:34
многомихаресва
1
1
beki krumova
beki krumova
24.01.2014 12:24
Синьото сирене е много вкусно,когато парченце от него се потопи в мед.Ям го почти всеки ден и се чуствам прекрасно.
1
1
Зиния
Зиния
06.07.2014 11:12
Аз изобщо не го обичам,не знам не ми е вкусно просто!
2
1
hyrfi
hyrfi
20.04.2013 20:49
горгондзолата не е ронливо сирене!!!!
3
0