Синьото сирене представлява един от най-особените видове. Характерното при неговото производство е, че се вкарва пеницилинова плесен. На нея се дължат сините ивици по сиренето, които са и причината за неговото название.
За неговата направа се пробождат и малки дупки, през които да влиза въздух, ускоряващ развитието на плесента. Обикновено по-младите сини сирена са по-меки и кремообразни, докато по-узрелите са със суха и ронлива текстура и по-солен вкус.
Соленият вкус на синьото сирене е и причината, поради която този млечен продукт си подхожда най-добре с вино. Съчетанието между двете е изключително приятно и доставя цялостно преживяване за небцето. Ето кои са най-подходящите вина за синьото сирене:
Класическото червено вино – тук веднага възниква неповторимото съчетание между синьото сирене Стилтън и виното Порто. Други подходящи сортове вина са червените Руби и Марсала.
Десертните вина са друг подходящ избор за съчетание със специфичния вкус на синьото сирене. Такива са класическият Рокфор са Сотерн от Бордо или Токайско от Унгария. При тях особеността е, че те също получават своя специфичен вкус, благодарение на гъбични реакции.
Зрялото бяло вино е друг чудесен избор за комбинация с киселинния вкус на сиренето. В случая те се съчетават перфектно и в готварски рецепти, където дъбовият вкус на виното се интегрира с меката киселинност на сиренето.
Вижте и някои идеи за:
Коментари