Видове заливки за мусака
Vrste preliva za musakuВиды заливок для мусаки
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове заливки за мусака

Видове заливки за мусака

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Заливки за мусака
Правоъгълна керамична тава La Dehesa - 29 см
Препоръчано за теб:
Правоъгълна керамична тава La Dehesa - 29 см
24.00 лв.
Виж ››

Заливката за мусаката за някои е най-вкусната част от това ястие. Златистата коричка, която се образува при печенето, не само е красива, но и много вкусна. Ако се направи правилно, заливката става сочна, но в най-горната си част е хрупкава.

Съществуват различни видове заливки за мусака. Една тях е традиционната българска заливка, която се състои от 1 кофичка кисело мляко, 1 яйце, 2 супени лъжици брашно и щипка сол.

Мусака със заливка

Яйцето се разбива добре, добавя се към киселото мляко, след това се добавя брашното и солта и всичко се бърка добре, за да няма бучки. Заливката може да се използва в този вид или да се подгрее леко на водна баня при непрекъснато разбъркване. След това се излива върху мусаката и се пече десетина минути до златисто.

Друг вариант на заливката за мусака е използването на сметана и масло. Върху мусаката се излива плътен слой разбита сметана, в която е добавено съвсем малко кисело мляко, за да я направи по-течна. Отгоре се слагат няколко парченца краве масло и мусаката се връща във фурната.

Заливка за мусака се приготвя и от сметана с яйце. Смесват се 350 милилитра течна сметана с 1 яйце, 1 щипка сол и индийско орехче на върха на ножа. С тази смес се залива мусаката и се запича до златисто във фурната.

Мусака

За заливка на мусака се използва и сосът бешамел. Той се приготвя от 100 грама масло, 500 милилитра прясно мляко, 2 супени лъжици брашно, сол, 100 милилитра бульон.

Брашното се запържва до златисто в брашното, добавя се на тънка струя бульонът и след това млякото и солта, всичко се разбърква добре, за да стане гъста еднородна смес. С нея се залива мусаката и се запича до златисто.

За да е по-ароматна заливката за мусака, добавете в нея любими подправки по вкус. Можете да добавите също така и една шепа нарязани на ситно зелени подправки - копър, магданоз, листа от целина. Така мусаката ще стане още по-вкусна.

За да е по-хрупкава горната част на коричката на мусаката, след като излеете заливката, отгоре разпределете разбит жълтък, а върху него - 1-2 парченца масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest